De ‘broma’ a proposta seriosa: si Trump guanya, marxem dels Estats Units

Compartir

Creada inicialment com una broma, una pàgina web que promou l’emigració nord-americana cap al Canadà en cas de victòria de Donald Trump en les eleccions a President dels EEUU, aconsegueix un gran èxit.

L’illa de Cape Breton, a la provincia canadenca de Nova Escòcia, és un lloc tranquil, allunyat de la primera pàgina dels diaris i de l’obertura dels noticiaris televisius, llanguint en una depressió econòmica que n’està allunyant progressivament la població nadiua, la qual opta per traslladar-se allà on sorgeixen les oportunitats laborals. Aquesta situació, però, podria canviar, tot depenent de qui guanyi la cursa presidencial al país veí, els Estats Units.

Això, és clar, si hem de fer cas al gran èxit de la iniciativa Cape Breton if Donald Trump wins. Iniciada com el bromista dard (no exempt de certa “mala baba”) d’un radiojockey local de l’illa canadenca, Rob Calabrese, la iniciativa se li ha anat de les mans, donat que nombrosos ciutadans nord-americans han preguntat, de manera oficial, per les condicions d’emigració a l’illa.

La possible victòria de Trump incomoda a molts sectors de la població estatunidenca. Amb un estil directe i sense miraments, el multimilionari no dubta a repartir a tort i a dret contra minories, grups concrets de població, inmigrants, altres països i cultures, és políticament incorrecte (quelcom que sembla un contrasentit en, precisament, un polític) i mostra tics xenòfobs i dictatorials. No és d’estranyar, doncs, que hi hagi part de la societat a la qual desagradi especialment la possibilitat de que aquest es converteixi en el 45è President dels Estats Units.

Però no fins al punt de pensar seriosament en migrar al país veí del nord. En poc més de quinze dies de presència a la xarxa, Cape Breton if Donald Trump wins ha aconseguit més de 800.000 visites, i l’ajuntament de la municipalitat de Cape Breton (la principal població de l’illa i capital provincial) ja ha hagut de destinar personal específic per respondre a les peticions d’informació.

Com he explicat abans, Cape Breton no passa precisament pel seu millor moment en termes econòmics, i segons les opinions dels habitants del lloc copsades en un reportatge sobre el terreny de la cadena de notícies CNN, els cap bretonesos estan disposats a acollir els estatunidencs que vulguin canviar-se de país refugiant-se a la seva illa.

L’acció indicada en el moment oportú

Res com el do de l’oportunitat. Heu sentit mai la frase “en el lloc indicat en el moment oportú“? Doncs a Internet les coses funcionen de la mateixa manera, i no hi ha res més que per a què parlin de tu que dur a terme l’acció adequada en el millor moment.

Això és el que ha fet Calabrese, molt probablement sense ni tan sols pretendre-ho, però situant al mapa una illa, la de Cape Breton, de la que fins ara possiblement no n’havieu sentit a parlar, o bé només de passada com la llar ancestral dels nadius Micmac, que senyorejaven el territori abans de l’arribada dels francesos.

A vegades, però i com en el cas que explico, aquesta ‘oportunitat’ és de difícil control; qui li anava a dir al bromista radiojockey cap bretonès que una pàgina feta en poca estona per riure’s una mica del país veí i, sobretot, de l’heterodox pre-candidat a la seva presidència, acabaria sortint als diaris i televisions de mig món, i convocant fins i tot a la coneguda CNN?

Si, com diuen els cristians, “els camins del Senyor són inescrutables“, els dels internautes també són prou difícils de predir.

Guillem Alsina
Etiquetes: