Descobreix quin és el teu dialecte

Compartir

Avui us proposem de fer un breu experiment, només heu de respondre unes 20 preguntes i a canvi us diran de quina zona és el vostre “parlar”. Us hi apunteu?

El diari Ara ha elaborat un mapa lingüístic dels Països Catalans, un petit “joc” (com ells anomenen) per gaudir i poder diferenciar que grans som culturalment en aquest -petit- gran país. El resultat del qüestionari ens mostra quin percentatge d’un dialecte determinat del català tenim depenent de la zona amb la qual més s’assembla la nostra manera de parlar, i quines influències tenim a la nostra parla.

Banner

La prova fou realitzada també l’any passat als Estats Units d’America, on el primer i més potent diari, “The New York Times”, realitzà la cerca i documentació de com i on es parlava l’anglès al nou continent.

Segons explica la Maria Rodríguez Mariné:

Per fer-ho, ha estat vital l’ajuda del ‘Petit atles lingüístic del domini català’, un dels resultats de la tasca ingent del nostre incansable dialectòleg Joan Veny. Ell mateix va ser un dels enquestadors del projecte que van iniciar als anys 50 Antoni Maria Badia i Margarit i Germà Colón, amb el qual es van recollir milers de dades: es van fer 2.453 preguntes a informants de 190 poblacions de tot el domini lingüístic. Des de la Secció Filològica de l’IEC, sota la direcció del mateix Veny i de Lídia Pons, encara avui es treballa per processar i divulgar totes aquestes dades (de moment, han vist la llum quatre dels nou volums previstos del ‘Petit…’). Aquest joc vol ser una manera de contribuir-hi, per bé que –i no passa res per reconèixer-ho– lluny de la perfecció i el rigor científic d’aquesta obra de referència.

Si volem realitzar aquesta prova només hem d’accedir al seu web: Digue’m com parles i et diré d’on ets.

Jo ja he fet la prova i aquest és el meu resultat:

Exemple de resultat

T’apuntes?

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: