Descobreixen primer ‘ransomware’ funcional per a Mac

Compartir

Encripta els fitxers personals de l’usuari i demana un rescat, que s’ha de pagar en Bitcoins. És el primer detectat per a la plataforma d’Apple.

Habituals fins ara en l’entorn Windows, els ransomware constitueixen un tipus de malware el modus operandi dels quals consisteix en encriptar el contingut del disc dur de l’ordinador de l’usuari afectat o, en el seu defecte, les carpetes d’usuari (allà on hi emmagatzema els documents, les fotografies,…). A partir d’aquí, el que fa el programa és demanar-ne un rescat a canvi de proporcionar a la víctima una clau de desencriptació que, probablement, no arribarà mai al destinatari, o bé que només servirà temporalment fins que el programa torni a encriptar els continguts per repetir el xantatge.

Un cop infectat el sistema i encriptats els arxius personals de l’usuari, KeRanger en demana un rescat en format de Bitcoins, una criptodivisa -diners virtuals, no lligats a cap banc central ni a cap altra entitat nacional o supranacional emissora de divises, però que té una taxa de canvi amb les divises convencionals- que es pot fer difícil de seguir per part de les autoritats policials.

Fins ara, a l’entorn Mac OS X només se n’havia trobat un exemplar, i no pas funcional, si no una prova de concepte que no acabava de funcionar correctament, el FileCoder. Aquest nou exemplar, que s’ha anomenat KeRanger, és per tant el primer ransomware plenament funcional que existeix per a la plataforma Mac OS X.

KeRanger ja ha infectat alguns executables de l’instal·lador del client de BitTorrent Transmition, concretament de la versió 2.90, mitjançant atacs que s’han produït en alguns dels servidors que n’allotjaven les còpies. Per tant, cal sospitar fins i tot del programari que ens descarreguen d’Internet.

Com lluitar contra aquest nou patogen? Doncs en primer lloc cal tenir instal·lada i actualitzada una solució antivirus en el nostre ordinador. Entre molts usuaris hi ha la creença de que els sistemes Mac OS X són invulnerables al malware, i això no és cert. Potser no són tan atacats com els sistemes Windows, els quals equipen un 90% dels ordinadors dels usuaris finals arreu del món, la qual cosa fa als ordinadors de la poma mossegada menys interessants per als cibercriminals, però sens dubte no són invulnerables, pel que cal protegir-se.

Guillem Alsina
Etiquetes: