Descobriments que s’han fet gràcies a Google Earth

Compartir

Us portem una desena de troballes que s’han fet arreu del món gràcies a Google Earth, ja que només són visibles des de les alçades.

El servei de mapes de Google no només és útil per gaudir d’una estona d’oci visitant racons del planeta en els quals no hi hem estat mai, preparant-se per a viatges o aprenent coses d’accidents geogràfics, sinó que, a més, ha ajudat a resoldre misteris, crear-ne de nous, o fer descobertes científiques.

Tot seguit, us presentem alguns d’aquests casos.

Geoglifs

Més o menys, tots coneixem les famoses línies de Nazca, els dibuixos fets fa segles a terra, d’una mida que fa que només puguin ser apreciats des de certa alçada. Aquesta mena de dibuixos s’anomenen geoglifs (literalment, dibuixos geogràfics), i els de Nazca no en són els únics, sinó que n’hi ha de repartits per tot el món.

La particularitat que hagin de ser vistos des de l’aire fa que molts hagin passat desapercebuts durant segles, ja que sense la perspectiva de l’alçada que ha donat l’aviació o el reconeixement per satèl·lit, no han pogut ser reconeguts.

I, en ser Google Earth un programari que ens permet, precisament, veure les coses des de dalt, és lògic que també hagi servit per fer algun descobriment d’aquesta mena, com és el cas d’uns geoglifs a Jordània:

5791ef6320a7d_google_maps1

I més geoglifs

Aquest cop al Kazakhstan, descoberts el 2007 per un arqueòleg aficionat mentre es mirava Google Earth. En total, més de 50 figures:

5791f7847cf5e_google_maps2

I geoglifs moderns

A la província de Còrdova, a l’Argentina, es va descobrir un camp que mostrava la figura d’una guitarra. Va ser el mateix agricultor? O un artista anònim?

5791f10f401f0_google_maps13

Un edifici en forma d’esvàstica… i no és del Tercer Reich!

Trobat als Estats Units, una de les potències que va contribuir a la derrota dels nazis i els seus aliats. I, per a més “inri”, en una base militar de la marina d’aquell país:

5791f17268e0d_google_maps6

Cal preguntar-se com és que l’arquitecte no ho va veure… o si ho va veure i va homenatjar la seva ideologia… Encara que sembli mentida, en ple segle XXI, l’ideari nazi i altres formes de totalitarisme són plenament vigents per a molts individus, fins i tot després de saber tota la història que hi ha al darrere.

Cares al terra

Us en recordeu de la famosa cara marciana? Doncs hi ha qui ha trobat una cara també a la Terra:

5791f290262de_google_maps7

No us fa pensar en una efigie del faraó Akenaton? Per si de cas no teniu present el pare de Tutankamon, aquí us l’ensenyem:

Fotografia de la Viquipèdia sota llicència Creative Commons

Fotografia de la Viquipèdia sota llicència Creative Commons

I aquesta cara és visible a l’Egipte? Encara que pugui semblar-ho, el cert és que ha estat trobada al Canadà.

L’illa misteriosa

Què és Sandy Island? Surt al Google Earth, a mig camí entre Austràlia i Nova Zelanda, però els qui han anat a comprovar què hi havia allà, no hi han trobat res de res…

5791f1345126a_google_maps5

Del Mar Roig al llac roig

Es desconeixen els motius pels quals aquest tros d’aigua estancada que es pot trobar als afores de la ciutat de Sadr, a l’Iraq, és de color vermell. Pol·lució? Algues? Productes contaminants?

5791f01a76d18_google_maps3

Algú ha donat l’explicació de què els escorxadors del país es desfan de la sang dels animals morts vessant-la en llacs i llacunes com aquest. És una explicació extra-oficial no contrastada perquè, de moment, d’explicació oficial no n’hi ha.

El vaixell enfonsat

El vaixell amb bandera boliviana S.S. Jassim es va perdre el 2003, donant-se per enfonsat. Sorpresa quan es va poder localitzar, gràcies a Google Earth, al Wingate Reef de la costa sudanesa.

5791f392c6fb0_google_maps10

Ara és un dels naufragis més visibles al servei de mapes de Google.

I el cotxe enfonsat

I, d’un vaixell, passem a un vehicle automòbil, del qual en podeu veure la silueta a la part superior dreta d’aquest petit llac:

5791f43726623_mapy-google-11

Descobert per un usuari de Google Earth, el vehicle corresponia a Davie Lee Niles, que havia estat donat per desaparegut pocs mesos abans de la troballa.

El cotxe no anava sol, i la troballa va esdevenir macabra quan la policia va anar al lloc per investigar de què es tractava, doncs a l’interior del vehicle hi havia el cadàver de Lee Niles.

El logo de Firefox sobre un camp

I ens acomiadem amb un altre geoglif, aquest fet en un cap i modern. I com ho sabem que és d’ara? Ben senzill: si esteu una mica al dia en matèria tecnològica, reconeixereu aquest logotip:

5791f4120b360_google_maps12 (1)

Efectivament, es tracta del navegador web Firefox.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: