Detingut un menor per grooming a Catalunya. Què és?

Compartir

Una de les principals motivacions d’ycom és aprofitar les notícies d’actualitat per explicar les noves modes, tendències i vocabulari del món digital. I una de les (desgraciadament) males pràctiques que podem fer o trobar per Internet és el grooming, assetjament de menors a Internet. El terme és derivat dels seus anglicismes “Child Grooming” o “Internet Grooming”, tal i com explica la Viquipèdia en el seu article.

Es tracta de pràctiques enganyoses dutes a terme per tal de fer-se amb la confiança d’un menor i obtenir-ne favors sexuals. Els favors poden anar des de l’obtenció de fotografies i vídeos fins a trobades en persona. L’operativa habitual de l’assetjador es basa en l’ús de la persuasió i l’empatia per anar-se guanyant la confiança del menor fins que aconsegueix algun tipus de material que pot comprometre la víctima com per exemple alguna fotografia feta usant la webcam, Whatsapp, Facebook, etcètera.

Aquesta setmana els Mossos d’Esquadra han anunciat la detenció d’un noi menor d’edat com a presumpte autor de delictes d’amenaces, corrupció de menors i pornografia infantil. El modus operandi que feia serveir és l’anomenat grooming i en aquest cas concret el detingut creava un perfil fals a la xarxa social Facebook per poder contactar amb les víctimes. Arran d’una denúncia interposada per una de les víctimes, la Unitat Central de Delictes Informàtics va tenir-ne coneixement i, després d’iniciar una investigació, va detenir el presumpte autor dels fets. En el seu domicili van trobar-li tres disc durs, dos ordinadors portàtils, dos telèfons mòbils i una tauleta electrònica.

Cal destacar l’extrema contundència de les amenaces i coaccions que duia a terme ja que dues de les víctimes van patir un assetjament molt violent i, fins i tot, una de les víctimes va intentar tallar-se les venes al no poder suportar la pressió. Un cop detingut, els Mossos d’Esquadra van posar-lo a disposició de Fiscalia de Menors.

FONT: Mossos d’Esquadra.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: