Documental destapa el costat fosc de Steve Jobs

Compartir

Sense escrúpols i sense empatia, així és el retrat que el prestigiós documentalista nord-americà Alex Gibney pinta del factòtum d’Apple.

El peculiar caràcter de Steve Jobs ja era conegut pel gran públic abans fins i tot que la seva biografia oficial i les múltiples biografies no autoritzades del personatge fossin publicades. Llegendes urbanes han apuntat i encara apunten a acomiadaments de personal d’Apple després de trobades fortuïtes en ascensors dels quarters generals de la companyia, així com a l’apropiació d’idees i mèrits que, en realitat, corresponien a subalterns.

Tot gran personatge que deixa empremta en la història té al seu darrere una llegenda negra, justificada o injustificada, i Steve Jobs -com a geni visionari i fundador i director d’una de les empreses clau en el desenvolupament i creixement de les tecnologies de la informació en la nostra era , Apple- no podia ser menys.

Però, quant n’hi ha de cert en aquesta llegenda? Molt s’ha dit al respecte fins ara, i molt es dirà en el futur, però ara el documental “Man in the Machine” d’Alex Gibney (documentalista nord-americà de gran prestigi) defensa la visió més negativa del que, per a molts, és un heroi modern tant del món de la tecnologia com dels negocis.

El retrat que Gibney dibuixa de Jobs és el d’una persona que s’aprofita sense escrúpols dels qui l’envolten (com quan va escamotejar part de la seva paga a Atari a Steve Wozniak per una feina realitzada conjuntament, mentint-li sobre l’import cobrat), sense empatia, capaç d’abandonar la seva primera xicota quan aquesta estava embarassada, i amb un ego desmesurat, no admetent dissensió per part de les persones més properes fins i tot en les decisions més nímies.

Gibney admet la genialitat i intuïció del personatge per a captar què es podia fer amb les tecnologies existents en cada moment, construint amb això productes d’excel·lent factura, però no dubta en posar de relleu el que són els aspectes negatius d’aquesta mateixa activitat: crear dispositius que generen necessitats que abans no teníem, fabricant-los a la Xina i pagant un preu ridícul a uns treballadors que vivien en unes condicions misèrrimes.

Sense cap mena de dubte, una lectura complementària al film jOBS, el biopic protagonitzat per Ashton Kutcher i que, sense deixar de mostrar el costat amable del cofundador d’Apple, també ens deixa a entreveure alguns dels aspectes negatius que Gibney explota en el seu documental.

I tu què en penses? Steve Jobs era un geni? Un aprofitat amb pocs escrúpols? O una mica de tot?

 

Man in the Machine ha estat recentment presentat en el marc del festival South by South-west (SXSW) de Texas (Estats Units). No és l’únic documental de Gibney que aborda la temàtica tecnològica, ja que el mateix documentalista va tocar aquest tema en el 2013 amb “We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks”.

Guillem Alsina
Etiquetes: