Domini .cat: una dècada donant suport al català en línia

Compartir

Després de gairebé una dècada de lluita (des del 1996), ara fa 10 anys era aprovat el domini .cat, que representa la comunitat lingüística i cultural catalanoparlant.

Sembla que fou ahir quan es va obrir el registre dels dominis .cat, però d’això ja en fa gairebé una dècada. Però fou tal dia com avui fa 10 anys, i poc després de la una de la matinada hora catalana, quan la ICANN va aprovar formalment l’ús del nostre domini.

La lluita per disposar d’un identificador propi per a Catalunya a Internet havia estat llarga i dura i, al final, ens en vam poder sortir (ho va fer la Fundació puntCAT, que és l’encarregada de gestionar el domini) no pas per la via d’un sufixe de domini nacional com podria haver estat el .ct (car aquests habitualment són de dues lletres), si no apostant per un domini que representés a tota la comunitat lingüística i cultural catalanoparlant. Va ser el primer cop que la ICANN va permetre tal cosa.

El registre dels primers dominis .cat es va obrir al públic general el 20 de febrer del 2006, després d’uns dies en el qual aquest procediment havia estat reservat a institucions i organitzacions que s’havien anat significant en la defensa i preservació de la llengua i cultura catalanes, per tal que cap persona amb mala fe els prenés un domini més que merescut.

Per arribar a aquest punt, però, havien calgut 10 anys més de lluita. El 1996 la internet catalana es començava a moure per aconseguir un domini propi, perseguint el .ct, relacionat amb el territori del que avui en dia encara és la comunitat autònoma de Catalunya dins l’Estat Espanyol.

Al final, i amb el temps, es va veure que aquella lluita era estèril, i les entitats que l’havien encetada van acabar confluint, el 2001, en la Fundació puntCAT, la qual va apostar per un domini que deixés de banda un territori estricte i passés a abraçar una llengua i cultures.

El març del 2004 es va presentar la proposta formal del domini .cat per part de la Fundació. La resta, és història; i el 21 de desembre del 2005, el primer lloc web amb domini punt cat veia la llum. Com no podria ser d’altra manera, es tractava de la web que permetia (i encara permet) registrar dominis .cat: www.domini.cat.

Els impulsors del domini .cat (d'esquerra a dreta): Vicent Partal, Amadeu Abril, Joan Francesc Gras (primer president de la Fundació puntCAT), Salvador Alegret (segon president de la Fundació puntCAT),  Jordi Alvinà, i Marc Piferrer (president Associació puntCAT, prèvia a la Fundació). Feu clic per a ampliar

Els impulsors del domini .cat (d’esquerra a dreta): Vicent Partal, Amadeu Abril, Joan Francesc Gras (primer president de la Fundació puntCAT), Salvador Alegret (segon president de la Fundació puntCAT), Jordi Alvinà, i Marc Piferrer (president Associació puntCAT, prèvia a la Fundació). Feu clic per a ampliar

Unes normes estrictes per tal de poder operar

L’ús d’aquest sufixe de domini, el fet de poder contractar amb un proveïdor de serveis un domini .cat, venia i vé lligat a unes normes estrictes, degudes a la mateixa naturalesa de la concessió del domini per part de la ICANN: la pàgina ha d’estar en català (o, pel cap baix, tenir els continguts en aquesta llengua a part de les altres en les que es pugui trobar la web) o bé ha de tractar sobre cultura catalana.

Un fet curiós és que, al principi, moltes empreses nord-americanes i britàniques dedicades al món animal van mostrar el seu interès en registrar dominis .cat. El motiu? cat en anglès vol dir gat, així que volien crear pàgines dedicades a gats per al públic angloparlant, una pràctica a la qual ben aviat se li va posar veda.

Celebració oficial

Aquesta mateixa tarda a partir de les 16:00 i a l’auditori Sala Europa de la Fira Gran Via de Barcelona, es donarà el tret de sortida a l’acte oficial de conmemoració d’aquesta efemèride, i en el qual hi pendran part amb sengles parlaments el senyor Jordi Puigneró (Director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació per a la Generalitat), el senyor Ricard Huguet (president de la Fundació puntCAT), als quals seguirà un col·loqui en el qual s’hi explicarà com fou el procés per aconseguir l’aprovació del domini.

En aquest col·loqui hi pendran part els senyors Jordi Alvinyà, Manel Sanromà, Amadeu Abril, i Jordi Bosch (ex secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat), tots ells promotors del domini .cat.

Guillem Alsina
Etiquetes: