El Parlament Europeu vota contra el roaming i per la neutralitat a la xarxa

Compartir

Els ciutadans europeus deixaran de patir càrrecs extra a la factura telefònica quan viatgen a altres països comunitaris a partir del 2017.

Aquest passat dimarts dia 27, el Parlament Europeu va aprovar, en sessió plenaria, el pla de la Comissió Europea per eliminar les taxes de roaming a partir del juny del 2017, validant així la proposta que ja en el seu moment va fer l’Agenda Digital presidida per Neelie Kroes.

El canvi afectarà tant al servei de veu (trucades) com al de dades (connexió a internet en mobilitat).

La mesura vindrà acompanyada, al llarg de l’any vinent, per una reforma en profunditat de la regulació del camp de les telecomunicacions, pel que encara haurem d’esperar-nos per poder jutjar una normativa definitiva, ja que aquest canvi podria influir d’alguna manera en aquesta eliminació dels costos per roaming o matisar-lo.

En concret, és previsible que la nova reglamentació sobre telecomunicacions a discutir i aprovar l’any vinent, busqui compensar d’alguna manera les operadores per les previsibles pèrdues en els seus ingressos degut a l’abolició del roaming.

Paral·lelament, el mateix Parlament va aprovar també una declaració d’intencions a favor de la neutralitat de la xarxa al continent europeu, que s’haurà de veure confirmada per una sèrie de lleis i mesures concretes a aprovar en un futur per part de la mateixa cambra.

Es deixa, però, en aquest cas, un ampli marge als estats membre, de manera que aquests poden aprovar lleis i normatives que vagin en contra d’aquest principi de neutralitat. El Parlament Europeu posa la part teòrica, però la pràctica (la reglamentació) queda de la mà de cada estat membre.

El Parlament Europeu

El Parlament Europeu

Un camí tortuós amb les operadores en contra

Les operadores de telefonia, que guanyen unes quantitats de diners gens menyspreables amb la despesa afegida del roaming i els plans de veu i dades que permeten escapolir-se’n però sense deixar de pagar un cert sobrepreu, han estat des del principi de la proposta en contra de l’abolició del roaming o, en tot cas, de matisar-la.

Segons les declaracions d’Andrus Ansip, Vicepresident de la Comissió Europea i responsable del Mercat Digital Únic per al mateix organisme, un ciutadà europeu qualsevol podrà viatjar a un altre país membre de la Unió Europea, trucar i rebre trucades al mateix preu que al seu país d’origen.

Això pot donar lloc a la “picaresca” d’adquirir una tarja SIM en un altre país on les tarifes siguin més barates i usar-la en el dia a dia (quelcom totalment legal, val a dir). La proposta de les operadores anava en el sentit de que quan un ciutadà europeu viatgés a un altre país, pagués en funció del preu del lloc de destinació, amb la qual cosa s’evitaria aquesta pràctica i les operadores dels països on els preus de les trucades i la connexió a internet en mobilitat són més alts, no perdrien clients.

Aquesta situació podria empitjorar, evidentment, en zones frontereres, on a la població li és molt més fàcil passar “a l’altra banda” a adquirir una tarja SIM amb preus subjectes a tarifes més barates.

No obstant, hi continua havent-hi un handicap en el raonament: quan una persona amb la SIM d’un altre país truca, li surt més a compte, però què passa quan li truquen a ell? La trucada continuarà essent internacional, i si que podria estar subjecta a càrrecs extra com a tal. De totes maneres, l’assumpte no queda prou clar i encara hi ha temps fins al 2017 per afinar la proposta.

És ben segur que les operadores i consultories afins criticaran la proposta i intentaran, en la mesura del posible, que s’hi introdueixi alguna mena de matís.

Se’n beneficiaran no només els qui truquen

Si de bones a primeres se’ns acut lligar roaming amb els telèfons mòbils i aquells qui truquen estan de viatge, hi ha aplicacions menys evidents a les quals també beneficiarà la mesura. Per exemple, els vehicles connectats.

Aquests porten una tarja SIM al seu interior que els permet accedir a internet a través de la mateixa tecnologia emprada pels telèfons mòbils. I la mobilitat transfronterera en cotxe és força fluida.

Tornant als telèfons mòbils, uns altres beneficiaris seran aquells qui viuen i treballen en zones frontereres, en les quals és molt fàcil que el terminal es connecti a l’operadora del país veí i, per tant, s’incorri en despeses de roaming.

Una fita en un camí ambiciós

La liquidació del roaming és una de les iniciatives que formen part de l’objectiu final d’establir un mercat únic sòlid per a tota la Unió, tant en l’àmbit digital com en altres àmbits.

La manca d’aquest, les diferents regulacions, impostos, preus i condicions dels mercats de cada país, constitueix un dels principals entrebancs per a moltes empreses i, de fet, en l’àmbit tecnològic podem veure encara com molts dels nous llançaments de dispositius i serveis (per exemple, els nous iPhone d’Apple) arriben esgraonadament a cadascun dels diferents països que formen part de la Unió (deixant de banda que en alguns casos les dates puguin coincidir entre alguns dels estats), i no pas a tota la Unió com un bloc comú.

Per a molts economistes i analistes, una regulació de mercat única en tot el territori de la Unió Europea, facilitaria les coses en l’establiment d’empreses procedents d’altres continents, que podrien tractar el gruix del continent europeu com un sol mercat i no com una sèrie de mercats independents (el britànic, el francès, l’espanyol, l’italià… i així successivament).

En aquesta tasca de construcció es troba la Comissió Europea, i és en aquest context on hi hem de situar el mercat digital únic i, dins d’aquest, l’eliminació del roaming.

L’objectiu a llarg termini seria que una operadora com l’holandesa KPN pugui treballar indistintament al mercat italià, espanyol, portuguès o de qualsevol altre país membre, sense haver-hi d’establir una seu, i que els consumidors de cadascun dels països membre puguin gaudir de qualsevol dels serveis i productes que ofereix l’ampli mercat europeu.

Un resum ràpid

A partir del juny del 2017 desapareixeran els càrrecs extra a la factura telefònica per roaming, amb la qual cosa les trucades fetes des d’un altre país de la Unió Europea ens costaran el mateix que les fetes al nostre país.

Paral·lelament, el Parlament Europeu ha aprovat també un marc per garantir el compliment del principi de neutralitat de la xarxa, però deixant-ne l’aplicació pràctica (les lleis i reglamentacions) als estats membre.

Guillem Alsina
Etiquetes: