Els informàtics es rebel·len contra les seves condicions laborals

Fotografia de Kathleen Murtagh a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Molts professionals criden a les mobilitzacions, mentre la principal associació del sector crida a la calma però exigeix diàleg amb fermesa.

Imatge de portada de Kathleen Murtagh a Flickr sota llicència Creative Commons

En general, la feina d’informàtic no és fàcil, i ja fa anys que el col·lectiu professional està covant una gran indignació per la seva situació i condicions laborals. Una situació que, d’altra banda, sembla ben galdosa de solucionar per les parts implicades, vist com es va arribar a estar prop d’un conflicte durant la negociació per renovar el conveni col·lectiu del sector el 2013.

Ara, una ferida oberta des de fa temps amenaça de tornar a sagnar abundosament: des del 2008, l’enginyeria informàtica no té atribuïdes qualificacions professionals per llei, quelcom amb el que sí que compten la resta de les enginyeries. I els estudiants, professors i molts professionals han dit prou.

Algunes de les associacions del sector, com CODDII, RITSI, CCII, i CONCITI, es van reunir aquest passat divendres dia 17 a Madrid per debatre sobre les mesures a emprendre, i el que van decidir va ser constituir-se en un organisme permanent per a la realització d’un seguiment de totes les accions destinades a obtenir el reconeixement professional i acadèmic de l’enginyeria informàtica.

La primera acció serà sol·licitar la intermediació del president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, per tal que es doti les titulacions d’enginyeria informàtica d’atribucions professionals.

En el cas que aquesta mesura no aconsegueixi l’èxit esperat, les organitzacions integrants d’aquest acord preveuen mobilitzacions i vaga. No s’han donat a conèixer

ATI: diàleg però amb fermesa

La principal i més antiga associació del sector, ATI (fundada el 1967) ha emès un comunicat recordant que els inicis de la professió d’informàtic es van forjar reunint persones procedents de camps diversos, i que el sector era una realitat ja abans de què nasquessin els estudis que permeten formar nous informàtics.

De fet, ATI sempre ha tingut una actitud refractària a una regulació forta de les atribucions professionals de les carreres universitàries, ja que la mateixa essència del sector (molt transversal) fa que hi arribin professionals de molt diversos àmbits.

Denunciant també la dura realitat dels professionals del sector, l’ATI fa una crida a la calma i a dialogar obertament, però amb fermesa per tal de buscar un millor reconeixement i condicions laborals per als professionals informàtics.

Així, l’ATI advoca per obrir els contractes de les administracions públiques a les PIMES, descartant les grans concessionàries que habitualment s’emporten aquestes concessions i que ofereixen unes condicions contractuals indignes als treballadors, amb sous baixos i treballant més hores fins i tot de les que són legalment permeses.

No en va, aquestes empreses es coneixen en l’argot dels informàtics com a “càrniques”, comparant el negoci que fa una carnisseria amb la carn dels animals, amb la que fan aquestes empreses explotant els treballadors.

L’accés a formació continuada i de qualitat per a millorar com a professionals és un altre dels punts que ATI posa sobre la taula, mentre afirma que vagues i manifestacions en aquests moments no resoldran la situació a més de redundar en una mala imatge a la societat d’un col·lectiu que avui ja la té prou degradada.

El 2008, una vaga del col·lectiu informàtic com a protesta contra la reforma que el Ministeri de Ciència i Innovació tenia prevista per als plans d’estudis de les enginyeries tècniques, i que feia pràcticament desaparèixer les carreres d’informàtica (que quedaven relegades a màsters d’altres carreres), no va aconseguir gaire ressò entre els professionals, degut a les circumstàncies conjunturals de molts dels professionals que treballen en aquest àmbit.

Guillem Alsina
Etiquetes: