Els nous sufixos de domini, objectiu de spammers

Fotografia de Mike Mozart a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Kaspersky Lab indica que els nous gTLD com .science o .work han estat objectiu dels spammers durant el primer trimestre. L’Estat Espanyol, el vuitè país emissor de correu brossa.

La companyia russa dedicada al programari de seguretat, Kaspersky Lab, ha publicat el seu informe trimestral sobre spam (correu electrònic no desitjat ni reclamat, amb finalitats comercials o delictives), una de les xacres que afecta l’actual internet.

La primera dada que dóna és positiva: el total d’spam baixa sis punts, situant-se en un 59,2% del correu electrònic enviat a tot el món durant els primers tres mesos de l’any.

Segons informa Kaspersky, els spammers han buscat aprofitar-se tot el possible dels nous noms de domini dirigits a comunitats i activitats determinades, com el .work o el .science, que van entrar en funcionament el gener del 2014.

En ser noves formes d’accedir a informació en línia no contemplades per les solucions de seguretat, els spammers van començar a utilitzar-los de seguida, bé fora registrant noms de domini expressament per a l’enviament, o bé irrompent il·lícitament en dominis lícits per a utilitzar comptes legítims en l’enviament dels seus missatges sense que els propietaris de les adreces se n’adonessin.

Els spammers han estat prou cautelosos per ajustar la temàtica del contingut dels missatges al domini emprat, fent que, per exemple, en els missatges procedents d’un domini .work hi haguessin temes relacionats amb la cerca de feina o les ofertes de treball.

El que ha detectat ara Kaspersky és un augment considerable d’enviaments des d’aquests nous noms de domini que s’ha produït al llarg del primer trimestre d’aquest any.

Un altre factor que ha detectat la multinacional russa és que el correu brossa ha augmentat el seu nivell de perillositat; molts missatges contenien virus en diverses formes, arribant fins i tot a usar llenguatges de programació de macro per a programes d’escriptori, com els llenguatges que inclouen algunes suites ofimàtiques àmpliament conegudes, i emprats per a automatitzar tasques.

Aquest comportament i tàctiques recorden altres èpoques passades, amb estratagemes àmpliament conegudes pels internautes veterans però que no hauran estat mai vistes (ni probablement n’han sentit a parlar) pels més joves.

Passant a les xifres, el percentatge d’spam ha baixat en el context del total de correu electrònic: si al gener era del 61,69%, al març havia disminuït fins a un 56,14%.

El país des del qual s’envia més spam són els Estats Units amb un 14,5% del total, seguit per Rússia amb un 7,27%, i Ucraïna en el tercer lloc amb el 5,56%. En el vuitè lloc del rànquing ens trobem amb un Estat Espanyol que acapara el 2,92% del total d’spam enviat.

Imatge de portada de Mike Mozart a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: