Els vells jocs de l’Amiga, disponibles en línia

Compartir

Títols com Double Dragon, Budokan o Dragon’s Lair II es podran tornar a jugar de manera gratuïta a través del navegador web.

Aquells de vosaltres que ja tingueu una edat, recordareu amb nostàlgia els ordinadors Commodore Amiga, els quals van ser uns dels que van dominar l’imaginari col·lectiu dels aficionats a la tecnologia entre finals dels 80 i principis dels 90.

Fins i tot els posseïdors d’un PC de l’època, d’un MSX o d’un Spectrum, tenien certa enveja d’aquells qui tenien un Amiga, una màquina preparada per donar el seu màxim rendiment a nivell multimèdia, el qual lluïa un entorn gràfic molt avançat i els jocs del qual semblaven, fins i tot, més divertits.

Uns quants títols de PC que van aparèixer posteriorment deuen la seva existència a què van ser adaptacions per a les màquines basades en l’arquitectura x86 de títols que havien estat molt reeixits en la plataforma Amiga, la qual a nivell de maquinari es basava en els microxips Motorola 68000, la mateixa sèrie que equipava llavors els Apple Macintosh.

L’Amiga encara desperta passions, però no tothom es pot permetre disposar d’una d’aquestes màquines encara en funcionament i en condicions per a poder executar aquells mítics jocs, però una eina ve a salvar-los permetent recrear els títols originals en el navegador web.

La iniciativa corre a càrrec de l’Internet Archive, que des de fa uns anys ha posat a disposició dels internautes una sèrie de programari antic a través d’emulació que es pot executar directament en el navegador web.

Ara, a aquesta extensa llibreria de programari se li afegeixen una sèrie de títols dels Commodore Amiga, la gran majoria dels quals són lúdics (en un cop d’ull ràpid només hi he vist dues versions del Deluxe Paint com a programes que no són jocs…).

A l’Arxiu de programari de l’Amiga hi podem trobar títols com Double DragonLeisure Suit Larry in The Land of the Lounge Lizards (o, senzillament “el Larry“), King’s Quest II, Budokan, Indianapolis 500, o Dragon’s Lair II, es poden trobar i jugar gràcies a aquest arxiu.

La potència del maquinari actual, i la disponibilitat d’una plataforma de programari com el sistema operatiu AROS que facilita l’execució de programari dels Amiga originals, han permès la implementació d’un emulador en línia gràcies al qual és possible l’execució dels jocs originals.

Per als més joves, aquest arxiu els donarà l’oportunitat de conèixer com eren els jocs d’una plataforma que, en molts aspectes, es va avançar al seu temps, i de saber com eren a finals dels 80 i principis dels 90 els videojocs tecnològicament punters, molt lluny dels títols que actualment gaudeixen d’èxit i reconeixement a les videoconsoles, però igual d’addictius.

Guillem Alsina
Etiquetes: