Entitats estatals demanen l’abolició de la reforma de la LPI

Els responsables de les entitats denunciants
Compartir

L’Associació de Tècnics Informàtics, la d’Usuaris d’Internet i altres entitats han demanat a la Unió Europea l’anul·lació de la reforma de la LPI espanyola que va entrar en vigor al gener.

Diverses entitats d’àmbit estatal entre les que s’hi troben l’Associació de Tècnics d’Informàtica (ATI), l’Associació d’Usuaris d’Internet (AUI), l’Associació d’Internautes (AI), la Internet Society (ISOC-ES), i l’Associació Espanyola d’Editorials de Publicacions Periòdiques (AEEPP), agrupades sota el paraigua de DerechosenInternet.org, han interposat davant la Comissió Europea una denuncia contra el govern de l’Estat Espanyol per tal que aquest retiri la darrera reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, que va entrar en vigor el passat gener.

Els motius adduïts per aquestes entitats per presentar la denuncia són la inseguretat jurídica que la nova reglamentació està provocant, la seva incompatibilitat amb diferents directives europees, i la manca de notificació que està duent a terme el govern; després de nou mesos de la seva entrada en vigor, les entitats afirmen desconèixer-ne el reglament, la qual cosa porta a la inseguretat jurídica abans esmentada.

Víctor Domingo, president de l’AI, afirma que “considerem que tota ella [la reforma de la llei] és un atac als drets dels usuaris, a la llibertat de la informació i a la innovació a internet“, per afegir que “contravé diverses directives i tractats europeus, que ens porta [a l’Estat Espanyol] a ser el primer país del món en el qual l’autor d’un contingut no en pot autoritzar el lliure ús“.

Miguel Pérez Subías, president de l’AUI, recalca que “l’article sobre el cànon AEDE no va ser notificat a la Comissió Europea. El fet de que Espanya notifiqués una versió inicial del projecte de llei no eximeix de l’obligació de notificar l’article més rellevant d’aquesta reforma de la LPI, tal i com ha reconegut la comissió“.

Text complet de la denuncia.

Guillem Alsina
Etiquetes: