Entra en vigor la Constitució d’Internet a Brasil

Compartir

No tot és futbol aquests dies al Brasil, ja que aquest dimarts ha entrat en vigència el Marc Civil d’Internet, un instrument legal similar a una “Constitució” on han quedat plasmats les regles, drets i deures dels usuaris i proveïdors que accedeixen i es serveixen d’Internet.

Aquesta iniciativa va ser impulsada per la presidenta Dilma Rousseff arran de les denúncies que l’Agència Nacional de Seguretat (NSA) dels Estats Units va espiar les telecomunicacions de la presidenta, organitzacions públiques i ciutadans del país. Diversos dels punts inclosos en la nova legislació beneficien especialment als usuaris, com per exemple el dret a “neutralitat de la xarxa”, que consisteix en que els usuaris puguin accedir a qualsevol contingut d’Internet a una mateixa velocitat i qualitat, sense que les empreses proveïdores puguin interferir en aquests aspectes. Un altre punt que beneficiarà els usuaris és el de la privacitat. A partir d’ara, els proveïdors d’Internet estan obligats a respectar la inviolabilitat de les comunicacions dels usuaris i tenen prohibit vendre a tercers les seves informacions personals.

Per altra banda, les empreses que ofereixen serveis al Brasil hauran d’obeir les normes de la legislació brasilera. El director de l’organització no governamental “SaferNet”, Rodrigo NEJM, que treballa en la prevenció d’investigació de delictes vinculats a Internet, diu que Brasil és pioner a tot el món i que espera que molts països es sumin a projectes similars.

Tot i que com totes les lleis sempre hi ha polèmica i debats, sembla que és una iniciativa de molt consens al país. Segons la presidenta Rousseff durant la conferència #NETMundial: “Internet només és possible en un escenari de defensa dels drets humans i de la privacitat. Vaig proposar a l’ONU un marc civil global per la governança i l’ús d’Internet. També demanem als estats que deixessin de recopilar dades personals i fessin valer el dret a la privacitat. Els drets que tenen les persones fora d’Internet també han de ser protegits a Internet”.

De totes maneres, encara hi ha serrells per tancar entre govern i grans companyies relacionades amb les telecomunicacions, sobre el dret de recaptar impostos a base d’incomplir aquestes normes. També estan en negociacions per un punt més conflictiu que obligava a les companyies a instal·lar-se al país de forma física per poder operar.

Últimes entrades de Arnau Sanz Ardanuy (Veure'ls tots)
Etiquetes: