Entrada descafeïnada de Google com a operadora virtual

Compartir

El principal avantatge és el cost de les dades en itinerància, el mateix que als Estats Units per a més de 120 països, encara que en el seu naixement el servei es troba molt limitat.

Durant tot el dia d’ahir van circular per Internet els rumors de la imminent presentació de l’operadora mòbil virtual (OMV per les seves sigles en català, MVNO per les sigles en anglès) de Google, analitzant el possible impacte que tindria.

Si bé aquests rumors apuntaven al principi a una operadora d’abast global o, almenys, disponible a Amèrica del Nord, Europa i possiblement Àsia, finalment l’entrada de Google en aquest sector ha estat molt més descafeïnada i tímida del que havia circulat entre les redaccions dels mitjans de comunicació i en les tertúlies d’Internet.

Però, tot i això, el nou servei disposa d’un cert abast internacional en itinerància i no li falten aspectes interessants.

El servei es diu Google Fi, i pot ser contractat amb una tarifa bàsica de 20 dòlars mensuals, els quals inclouen una tarifa plana per a trucades nacionals (per als EUA) que inclou també missatges de text (SMS) a tothom, trucades internacionals a baix cost, possibilitat de compartir la connexió a Internet amb altres dispositius (tethering), i cobertura fins a més de 120 països.

Per a les dades, podem contractar abonaments que salten de giga en giga per 10 dòlars cada Gigabyte. Així, 1 GB ens costarien 10 dòlars extra, 2 GB 20 dólars, 3 tindrien un cost de 30… i així successivament, preu que s’haurà d’afegir als 20 dòlars de tarifa bàsica de veu.

Així, disposar de les trucades i 1 GB de dades ens sortiria per 30 dòlars (20 + 10), mentre que les trucades i 2 GB els tindríem per 40 dòlars (20+20).

Però -i aquesta és una novetat relativa- a final de mes se’ns retornen els dòlars corresponents al que no hem fet servir del pla de dades. Així, si d’un contracte d’1 GB només hem utilitzat 500 MB (la meitat), se’ns descomptaran 5 dòlars en la factura del mes següent, i així successivament.

És en l’ús internacional d’aquestes dades quan hi veiem un avantatge competitiu respecte a altres serveis: el preu és el mateix que als Estats Units per a més de 120 països. És a dir, consumir 1 GB de dades al Regne Unit ens costarà els mateixos 10 dòlars que si ho fem als Estats Units.

Coneixent aquesta dada, queda clara l’orientació de Google Fi a les dades i a la connexió a Internet, fins i tot l’ús de la VoIP quan ens trobem de viatge fora dels EUA.

Una app ens permet controlar tot el nostre consum, discriminant per exemple el que hem consumit directament en el nostre terminal o el que hem utilitzat en mode tethering. A més, també ens permet gestionar el nostre pla de dades, contractant més o menys gigabytes segons els necessitem.

Per ara, aquest servei només es troba disponible als Estats Units en fase Early Access i limitat als posseïdors d’un Nexus 6 de Motorola (el terminal oficial de Google) mentre duri aquesta fase.

Els partners de Google en aquesta aventura són les operadores mòbils Sprint i T-Mobile, dues de les líders en el mercat nord-americà. Amb aquestes, Google ha desenvolupat una SIM compatible amb el roaming entre operadores.

Perquè aquest és un altre dels punts interessants del projecte, que el terminal triï automàticament a quina de les dues xarxes connectar-se segons quina sigui la cobertura oferta en un moment donat per les dues operadores.

Si a algú li pot estranyar que una operadora de telefonia mòbil es fiqui en una aventura la forma d’ús de la qual pot perjudicar-la a nivell econòmic en descomptar el preu dels megabytes que no utilitzen, simplement indicar que algunes operadores ja practiquen aquest tipus de descomptes i que, a més, les operadores són conscients que en un moment o altre s’hauran de centrar gairebé en exclusiva en la venda de paquets de dades, ja que la veu tendeix a migrar cap a la VoIP.

Finalment, l’increment en l’ús de la VoIP, que consumeix moltes dades, portarà també a la contractació d’abonaments de dades més grans, de manera que les operadores recuperaran per aquesta banda el que perden per l’altra amb la davallada en l’ús de la veu.

Caldrà veure si Google troba més partners fora del mercat nord-americà, tot i que em temo que això no serà, ni de lluny, de manera immediata.

Guillem Alsina
Etiquetes: