Europa: adéu a la llibertat de panorama?

Imatge d'una obra d'art al carrer. Per l'usuari Catanja a la Viquipèdia sota llicència Creative Commons. Fotografies com aquesta podrien estar prohibides en un futur
Compartir

La reforma de les lleis de propietat intel·lectual que s’impulsa des del Parlament Europeu podria arribar a impedir que qualsevol publiqui les seves imatges preses en espais públics.

Organitzacions com l’Amical Wikimedia estan en peu de guerra per la preservació de les llibertats individuals. El motiu: el sempre espinós tema dels drets de propietat intel·lectual i, més concretament, la proposta de llei que busca reformar-los a la Unió Europea, i que pot acabar amb l’anomenada “llibertat de panorama”.

I què és la llibertat de panorama? Doncs dit d’una manera resumida, és la llibertat de prendre fotografies de llocs públics en els quals hi hagi alguna obra d’art o altre objecte que pogués estar prèviament subjecte a drets de propietat intel·lectual, com ara una escultura o qualsevol obra d’art, i usar aquesta imatge fins i tot amb finalitats comercials basant-se en què es troba, precisament, en un espai d’ús públic i compartit.

Diguem que és una excepció, tenint en compte que s’està en un lloc públic, de fotografiar objectes que, d’estar en un museu, molt probablement ni tan sols es podrien fotografiar, fins i tot per a ús privat.

La proposta de reforma de la llei de propietat intel·lectual per al vell continent no prohibeix la presa d’imatges en l’àmbit públic a obres d’art i edificis, però en límita el seu ús estríctament al consum personal. Dit d’altra manera: no les podrem exhibir per Internet ni usar en llibres o emprar-les en altres formes d’explotació comercial.

Les conseqüències poden ser catastròfiques per a la gran majoria de llocs web que s’alimenten dels continguts fets pels usuaris, com ara els llocs de recomanacions turístiques, els mitjans de comunicació o la mateixa Viquipèdia, especialment en aquells articles en els que parla de monuments i llocs de l’àmbit públic.

Fins i tot el nostre propi mitjà se’n veuria perjudicat, almenys en alguns dels seus articles que haurien de ser il·lustrats d’una altra manera. Per exemple, podrem exhibir les fotos fetes a l’exterior de la Fira de Barcelona durant el Mobile World Congress?

En l’àmbit europeu, països com França, Bèlgica o Itàlia són els que tenen la regulació més restrictiva pel que fa a la presa d’imatges i el seu ús comercial en llocs públics, unes restriccions que ara s’estendrien a tot el territori de la Unió.

Encara es pot evitar

La votació sobre aquesta llei es durà a terme al Parlament Europeu el proper dia 9 de juliol. Entitats com l’Amical Wikimedia estan fent campanya per demanar als internautes que es posin en contacte amb tants eurodiputats com puguin per expressar-los el seu rebuig.

Imatge de portada d’una obra d’art al carrer. Per l’usuari Catanja a la Viquipèdia sota llicència Creative Commons. Fotografies com aquesta podrien estar prohibides en un futur

Guillem Alsina
Etiquetes: