Europa no vol perdre pistonada en la 5G

Fotografia de Graeme Maclean a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Format un grup d’interès d’empreses i institucions europees que vol posicionar el vell continent com a capdavanter en la lluita pel liderat d’aquest estàndard.

La Unió Europea s’enyora dels temps en els que el vell continent liderava la cursa tecnològica en matèria de connectivitat mòbil, com quan va crear l’estàndard GSM, posteriorment adoptat arreu del món. Per això vol tornar a ser líder amb la 5G.

És per això que des del vell continent s’ha impulsat la creació d’un grup de treball conjunt entre empreses del sector de les telecomunicacions i institucions público-privades, la funció del qual serà definir aquest estàndard a nivell tècnic.

Entre les empreses que hi prenen part, ens trobem amb els principals gegants del sector a Europa: Alcatel-Lucent, Nokia Networks, Deutsche Telekom, Orange o Telefonica. A aquests, se’ls afegeix el 5G-PPP, una iniciativa participada tant per les institucions públiques europees com per empreses privades en la qual hi ha alguns dels mateixos membres que composen el grup d’interès presentat aquests dies, com Telefónica, i universitats com el King College londinenc o la madrilenya Carlos III.

El nom sota el qual treballarà aquest nou grup és el de NORMA (sigles corresponents a NOvel Radio Multiservice adaptive network Architecture) i la seva tasca serà tècnica, per definir una arquitectura de xarxa d’extrem a extrem que inclogui totes les tecnologies necessàries.

El nou grup s’ha posat un termini de 30 mesos per tenir a punt aquesta definició, dos anys i mig. Això ens situa a finals del 2017.

Aquest calendari quadra amb el presentat recentment per la UIT, i que situa al 2018 la primera prova pública del nou estàndard, als JJOO d’hivern de Pyeongchang, a Corea del Sud.

Precisament, aquest darrer país ha signat un acord amb la Unió Europea per fer convergir les investigacions auspiciades per ambdós en el camp de la 5G.

Imatge de portada de Graeme Maclean a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: