Europa vol eliminar les fronteres internes per als continguts digitals

Compartir

La Comissió Europea vol que el juny del 2017 caigui quelcom més que el roaming, data a partir de la qual hauríem de poder contractar canals digitals d’altres països.

La Comissió Europea presentava, a finals de la setmana passada, una proposta per eliminar les fronteres internes a la Unió Europea que també existeixen pel que fa als continguts digitals i que impedeixen, per exemple, que un usuari espanyol subscrit a Yomvi, pugui veure’n els continguts tot estant de viatge a un altre país membre de la Unió Europea.

Impedir la reproducció dels continguts fora de les fronteres d’un país és senzill: només cal tenir en compte des de quina adreça IP es connecta, no pas la local de l’ordinador, si no la del router o dispositiu anàleg que empra per accedir a la xarxa.

Cada operadora de cada país té assignades una sèrie d’adreces IP per repartir entre els seus clients, i aquest repartiment es fa seguint uns criteris de manera que és fàcil identificar a quin país van a parar els lots d’adreces.

D’aquesta manera és possible detectar des d’on es connecta un usuari i, per tant, actuar en conseqüència per a permetre-li o impedir-li l’accés als continguts.

I aquesta pràctica és l’habitual entre aquelles empreses que proporcionen contingut de pagament a la xarxa, com l’abans esmentat Yomvi (que és el client per a sistemes informàtics de Canal+, ara propietat de Movistar) o Netflix, els continguts del qual difereixen segons el país europeu.

Però si la Unió Europea camina (o, almenys, diu voler caminar) cap a un mercat únic, la Comissió Europea vol fer del juny del 2017 una data que signifiqui un punt de no retorn per al mercat digital únic, primer amb l’abolició del roaming, i ara afegint a això l’eliminació per llei del que acabo d’explicar dins les fronteres de la Unió Europea.

És a dir, que en el mateix cas que abans, i a partir de juny del 2017, el nostre viatger podria veure tranquil·lament tots els canals de televisió que la plataforma Yomvi ofereixi en línia, així com qualsevol de les pel·lícules del seu catàleg, si es trobés a un país que forma part de la Unió Europea com ara Itàlia, França, Lituània o Finlàndia.

No seria així, però, i es continuarien aplicant les mateixes restriccions, si intenta veure aquests continguts des de països que són en sól europeu però que no formen part del territori de la Unió, com ara Noruega, Suïssa o Bòsnia.

Aquesta mesura hauria de venir acompanyada d’una globalització intra-europea del mercat digital, és a dir, que qualsevol plataforma de continguts digitals en línia que operés en un país membre de la Unió, pogués ser contractada des d’un altre país. I aquí és on els grans agents del sector poden tenir por de les ofertes procedents de països amb un nivell de preus més baix.

I és que per gaudir d’un gran atractor cap a aquestes plataformes com és el futbol, molts no dubtarien en escoltar-lo en idiomes molt aliens, o bé a suprimir el so de la televisió i posar la ràdio, per tal de poder gaudir d’un preu més barat.

Si bé les pel·lícules i sèries són tota una altra cosa, cada dia s’incrementa més el volum d’aquells qui veuen la major part de la producció nord-americana en l’anglès original, i moltes les plataformes digitals que ofereixen la possibilitat de gaudir de la VOS.

No obstant, no crec que el volum d’aquells qui farien aquesta “petita trampa” sigui molt gran, però si prou significatiu per ficar la por al cos de les grans operadores per si “marquen tendència”.

A partir d’ara i durant els propers mesos, la Comissió Europea mantindrà un diàleg obert amb tots els implicats en el tema, des de les operadores fins a entitats que representin els drets dels consumidors, així com especialistes en Internet i juristes. L’objectiu és presentar una proposta al Parlament Europeu la propera primavera.

Una renovació del copyright també entra al paquet

Juntament amb l’abolició de les fronteres digitals internes entre països de la Unió, la Comissió Europea també vol reformar la vigent legislació sobre el copyright, a la qual vol dotar de més laxitud per a permetre l’ús de dades en operacions de big data sota determinades circumstàncies, facilitar les citacions de texte i obres gràfiques o audiovisuals també sota determinades circumstàncies, i donar més llibertat per als usos educatius dels continguts protegits per copyright.

Dins d’aquest àmbit s’hi enmarca també una legislació europea sobre la llibertat de panorama que esvaeixi els dubtes i incerteses dels ciutadans.

També s’explicita que no s’imposarà cap taxa als enllaços a Internet, el que significa que, un cop aprovada aquesta legislació europea (si s’acaba aprovant tal i com es proposa), Google News podria tornar a l’Estat Espanyol.

Guillem Alsina
Etiquetes: