Ex-President de Mozilla treballa en rival per a Firefox OS

Firefox OS. Imatge de Mozilla
Compartir

Li Gong parla al Wall Street Journal sobre H5OS, un sistema operatiu per a dispositius mòbils basat en la tecnologia de l’HTML 5.

Gong va formar part de Mozilla des del 2007 fins a l’abril d’aquest any, havent-ne estat President des del juliol del 2014. Prèviament, havia tingut experiència en el sector tecnològic a Sun Microsystems i Microsoft, i ara s’ha decidit a emprendre pel seu propi peu amb una aventura amb la qual busca crear un sistema operatiu amb idèntic concepte al Firefox OS (basat en HTML 5 i amb les apps al núvol) per fer-li la competència a Android.

La seva nova empresa és Acadine Technologies, que té seus a Palo Alto (Estats Units), Londres (Gran Bretanya), Pekin, Hong Kong (Xina) i Taipei (Taiwan, quarters generals), i la plataforma de programari que impulsa rep el nom d’H5OS (un clar acrònim de HTML 5 Operating System).

Li Gong. Imatge de Mozilla

Li Gong. Imatge de Mozilla

La seva tecnologia és idèntica a la de Firefox OS, és a dir, una plataforma de programari amb les aplicacions essencials natives, i la resta en el núvol, com a webapps, per la qual cosa només són accessibles en el cas que hi hagi connexió a Internet.

Segons ha declarat en una entrevista exclusiva al Wall Street Journal, Gong creu en el futur d’aquest tipus de sistemes operatius, però no en el marc d’una entitat no lucrativa com és Mozilla. Per això va deixar l’organització encarregada del navegador web Firefox per muntar una empresa, la qual òbviament buscarà obtenir lucre amb el seu desenvolupament.

H5OS buscarà ser neutral pel que fa als serveis emprats, és a dir, no inclourà en la seva distribució base un servei de mapes, o un client de correu electrònic determinat, si no que cada fabricant, operadora o proveïdor de servei el podrà adaptar a les seves necessitats incloent en la seva configuració unes o altres apps.

El gran avantatge dels sistemes operatius que treballen exclusivament amb apps al núvol és que són més lleugers que els sistemes operatius instal·lats al dispositiu i, per tant, poden còrrer amb un maquinari menys potent i més econòmic. Això els fa ideals per a mercats emergents i per a dispositius de baix cost.

Però Acadine no només espera treure-li suc a la seva plataforma de programari en el terreny dels smartphones, si no que també s’ha fixat com a objectiu els televisors intel·ligents.

Hi ha lloc per a una altra plataforma en el mercat? Sincerament, en el meu parer ho té difícil; les comparacions són odioses, però tot allò que no puguin fer les noves plataformes respecte a iOS i Android serà un handicap, i coses tan aparentment senzilles com treballar amb WhatsApp no és fàcil de fer amb Firefox i no serà fàcil amb H5OS.

L’única esperança d’ambdós són els mercats de nínxol o regionals, per això veig l’H5OS més com un rival per a Firefox OS que no pas per a Android.

Portada: Firefox OS. Imatge de Mozilla

Guillem Alsina
Etiquetes: