Facebook empra intel·ligència artificial per ajudar els invidents

Compartir

Un motor d’intel·ligència artificial “entén” el contingut de les fotografies publicades a la xarxa i les explica mitjançant àudio a les persones que no les poden veure.

Fins ara, només sabien que els seus amics havien publicat fotografies a Facebook. A partir d’ara poden saber què s’hi veu en aquestes fotografies.

El sistema no és perfecte, però és capaç de reconèixer entorns (és un paisatge d’exterior, una instantània presa en interior, hi surten muntanyes, el mar,…), objectes i persones. Així, si en una fotografia hi trobem tres persones i una bicicleta posant al davant d’un llac, el sistema (anomenat Automatic Alternative Text) serà capaç d’explicar que hi ha tres persones, que estan en un paisatge exterior amb una massa d’aigua (desconec si fila tan prim per distingir un llac del mar, però és de suposar que si), i que un d’ells subjecta una bicicleta.

Aquest sistema d’intel·ligència artificial estarà disponible inicialment per a iOS, però s’anirà estenent gradualment a la resta de plataformes en les quals Facebook es troba present (app per a Android, web,…), permetent d’aquesta manera a les persones invidents o que pateixen una discapacitat visual severa, navegar sols per la xarxa social amb una gran autonomia, gaudint dels continguts en una dimensió més profunda de la que ara podien gaudir-ne.

Fins ara, aquells qui s’ajuden d’eines de lectura automatitzada, només podien saber que un dels seus amics havia publicat una fotografia i, màxim, qui hi havia estat identificat, però no conèixer-ne el contingut.

Els dos vídeos que segueixen ens demostren com treballa aquest nou sistema:

Guillem Alsina
Etiquetes: