Facebook vol socialitzar les trucades telefòniques

Compartir

Mostra informació extreta de Facebook sobre qui truca, i també permet buscar i trucar a restaurants i altres locals, entre les funcions que ofereix.

Després del fracàs que va representar Facebook Home, la companyia de Mark Zuckerberg busca rescabalar-se amb una app menys ambiciosa però que busca capturar una part essencial de l’activitat que realitzem amb el nostre smartphone: les trucades.

Es tracta de Hello, una app que funciona sobre Android i que reemplaça el dialer, tant en la funció de recepció de trucades com en la de realitzar-les.

Quan rebem una trucada entrant, aquesta és interceptada per Hello, que contrasta el número no només amb els nostres contactes, sinó també amb la xarxa social per mostrar-nos la identitat de qui truca si no el tenim entre els nostres contactes al telèfon, juntament amb informació que aquesta persona ha fet pública en el seu perfil de la xarxa social com, per exemple, la seva data d’aniversari o on treballa.

L’objectiu és que puguem saber més de qui truca abans de despenjar el telèfon gràcies a la informació continguda a Facebook, convertint així la xarxa social en un immens directori o guia telefònica.

Aquesta és la pantalla que veiem quan algú ens truca, amb informació de la persona o empresa extreta de Facebook. Clic per a ampliar

Aquesta és la pantalla que veiem quan algú ens truca, amb informació de la persona o empresa extreta de Facebook. Clic per a ampliar

Pel que fa a la privacitat, només es mostrarà la informació que els usuaris de Facebook hagin compartit amb nosaltres, pel que és de pressuposar que només es mostrarà informació dels nostres contactes, i aquests hauran d’haver introduït alguna vegada el seu número de telèfon a la xarxa social encara que aquest es trobi protegit per a què ningú el vegi.

Però Hello no es queda només aquí; a més de mostrar informació sobre qui truca, també serveix de directori de persones i establiments, buscant-los per nom i situant-los geogràficament.

Pantalla de cerca de comerços. Clic per ampliar

Pantalla de cerca de comerços. Clic per ampliar

Una altra funcionalitat que ofereix és la restricció de trucades dels números que vulguem, de manera que sempre podrem impedir que ens arribin trucades publicitàries o de persones no desitjades.

Per fer trucades també podrem procedir a marcar directament el número gràcies a un pad numèric en pantalla (dialer), que ens permetrà introduir un número dígit a dígit.

Marcador telefònic (dialer). Clic per a ampliar

Marcador telefònic (dialer). Clic per a ampliar

Tot i que l’aplicació de marcatge de números i recepció de trucades sembla haver perdut pràcticament tot el seu protagonisme en els moderns smartphones, en seguir sent les trucades de veu una part importantíssima del dia a dia amb aquests dispositius, no li manca atractiu a aquesta app i, de fet, Facebook s’ha llançat a la seva conquesta després que Google fes el mateix amb Hangouts Dialer, una app pensada no només per substituir el marcador de números telefònics del sistema, sinó també per donar més ús a les trucades de VoIP a través del mateix servei de Hangouts. Veurem algun dia la integració de Hello amb WhatsApp?

Encara que no ho sembli, al meu parer la funcionalitat de cercar locals com restaurants i comerços, es troba en competència directa amb Google Maps, ja que des de Hello es pot buscar per proximitat geogràfica. A més, d’aquesta manera, Facebook integra un servei semblant a Foursquare entre les seves apps.

I malgrat tot el que he explicat, no veig que Hello s’emmarqui en una estratègia determinada d’apps, almenys no més enllà de la “conquesta” del nostre terminal cobrint determinades necessitats. Sembla més aviat el fruit del que a algú encarregat d’autoritzar el seu desenvolupament i llançament li ha semblat una bona idea, i punt.

De moment, l’app Facebook Hello es troba limitada pel que fa als dispositius en els que pot ser instal·lada, depenent del dispositiu en si i de la versió del sistema operatiu. En el meu cas, per exemple, Google Play m’indica que és incompatible amb tots els dispositius que utilitzo, malgrat que m’ensumo que, de la mateixa manera que amb el que em va passar amb Facebook Home, si la provo instal·lant directament l’apk, funcionarà sense gaires problemes…

Hello és una aplicació independent que ha estat creada pel mateix equip que ha desenvolupat Facebook Messenger.

Guillem Alsina
Etiquetes: