Fes més segur el teu compte de Snapchat!

Fotografia de Maurizio Pesce a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Tot i la joventut d’aquesta xarxa social, el seu gran èxit fa que ens qüestionem algun dels seus principis i us donem algunes recomanacions per millorar-hi la vostra seguretat.

Imatge de portada de Maurizio Pesce a Flickr sota llicència Creative Commons

Snapchat és una xarxa social que, com Instagram, també està dedicada a la fotografia però en la qual, i a diferència d’aquella, els continguts tenen una caducitat, és a dir, no queden penjats fins que el propietari decideix eliminar-los, sinó que són programats per desaparèixer al cap d’uns pocs segons.

Aquests continguts poden ser tant públics com privats, enviats mitjançant missatges personals, i això ha fet que en aquesta xarxa abundin alguns continguts “pujats de to”, com fotografies íntimes enviades entre parelles.

No obstant això, el que a priori sembla una xarxa social molt segura en realitat no ho és tant, i haurem d’anar amb compte amb el que publiquem a la xarxa i com ho fem.

Degut a la seva creixent popularitat i als conceptes erronis que sobre ella tenen molts usuaris i que acaben afectant la seva seguretat, Kaspersky Lab ha volgut fer una repassada a uns quants conceptes i pràctiques que ens poden permetre disposar d’un compte de Snapchat més segur.

El primer consell de la multinacional russa és vàlid no només per a Snapchat, sinó que és extensible a qualsevol xarxa social o servei en línia de natura diversa, i té a veure amb les contrasenyes.

Aquestes s’han de construir de manera segura, tenint en compte que s’hi han de barrejar lletres en majúscules i minúscules, números i símbols, així com tenir una longitud com més llarga millor. Segons les revelacions d’Edward Snowden, una gran llargada és el factor clau per evitar que les contrasenyes siguin endevinades per un programari que realitzi proves de força bruta (anar provant combinacions fins a encertar-la).

Un altre factor que Kaspersky cita per garantir la privacitat és assegurar-se que tot el que publiquem a “La meva història” estigui restringit als amics, i no obert a tothom. Així mateix, haurem de prendre en consideració què és el que publiquem a la secció “Live”, ja que aquesta és oberta a tothom i no només restringida a contactes directes.

Seguint amb les amistats, ens hauríem d’assegurar periòdicament de què tots aquells qui ens segueixen els coneixem, que realment està justificat que siguin amics nostres a la xarxa social. D’altra banda, aquest consell també és vàlid per a tota la resta de les xarxes socials.

Si algú ens intenta afegir, ens hauríem d’assegurar que el coneixem o, com a mínim, que és de fiar. Podem preguntar a amics i coneguts comuns.

Compte amb la temporalitat de les imatges i els vídeos, perquè els actuals terminals poden realitzar tant captures de pantalla en format de fotografia estàtica com gravar el que s’hi mostra en vídeo. D’aquesta manera, el que podem pensar que és un contingut que desapareixerà per sempre en uns segons, pot romandre a Internet per sempre més.

És cert que la persona que ha enviat el contingut rebrà una notificació de què el destinatari ha fet captura de pantalla, però es queda simplement en això, en una notificació.

Cal tenir en compte, a més, que Snapchat es reserva, segons les clàusules que l’usuari accepta per usar el servei, el dret d’emmagatzemar i utilitzar qualsevol fotografia que es comparteixi en el servei, pel que mai podrem estar del tot segurs que les fotos que compartim hagin desaparegut del tot.

Kaspersky també recomana no connectar aplicacions de terceres parts al nostre compte de Snapchat, i per exemplificar el mal que poden arribar a provocar, esmenta el cas de “The Snappening”, una massiva filtració de 90.000 fotografies d’usuaris de Snapchat -algunes amb continguts força íntims- que es van obtenir a través d’una aplicació externa Snapchat.

El més coherent seria no publicar a Snapchat ni enviar res a ningú que no vulguem veure fet públic en un futur proper o a llarg termini a la xarxa de xarxes.

Guillem Alsina
Etiquetes: