Firefox per a Windows ja és multiprocés

Firefox Tracking Protection
Compartir

Aquesta és la principal millora de les noves versions del navegador de Mozilla, que també presenta novetats per a Android.

La versió número 48 de Firefox per a Windows marca un abans i un després en l’evolució del popular navegador lliure, segons informen des de Mozilla.

La principal novetat d’aquesta versió és la capacitat multiprocés, que serà introduïda gradualment als usuaris del navegador, i que permet executar simultàniament diversos processos per al mateix programa.

En aquest cas, el que han fet des de Mozilla és separar la interfície gràfica de la renderització del contingut de la pàgina.

D’aquesta manera, es busca que els usuaris deixin d’experimentar l’empipadora sensació de què el programa deixa de respondre quan hi ha un contingut a la web que triga molt a ser renderitzat i que, fins i tot, es bloqueja mentre ho està fent, ja que en formar la interfície d’usuari part d’un altre procés, podrem seguir canviant de pestanya o interaccionant amb el programa mentre el renderitzat avança.

Des de Mozilla informen que tan sols un 1% dels usuaris de Firefox 48 tindran aquesta opció activada. Com podrem saber si formem part de l’1% afortunat? Tan sols ens caldrà teclejar about:support a la barra d’adreces (URLs) del navegador i, a la pàgina resultant, buscar l’entrada multiprocés Windows. Si el seu valor és 1/1 (Enabled by default)

Una altra novetat important, i que no només afecta la versió per a Windows del navegador, sinó també a les versions per a Mac OS X i GNU/Linux, és la millora en la seguretat per a les descàrregues.

Aquesta millora es produeix en dos sentits: per una banda, es detectaran i seran informades als usuaris, les aplicacions descarregades que facin determinats canvis al sistema operatiu, considerant que aquestes podrien tenir accés a dades personals o obrir les portes a la futura instal·lació silenciosa d’altres programes no desitjats.

Per l’altra banda, també es detectaran les anomenades “descàrregues poc habituals”, avisant a l’usuari sobre aquelles descàrregues que no hagin estat molt descarregades i que podrien constituir casos de malware.

Aquesta darrera funcionalitat ve a cobrir la possibilitat que els cibercriminals substitueixin, en pàgines web, els enllaços de descàrregues lícites pels seus propis enllaços amb paquets manipulats.

Conjuntament amb aquestes noves funcionalitats, el nou Firefox també aporta millores en la interfície d’usuari, concretament a l’awesome bar, la qual a partir d’ara donarà més resultats als usuaris que hi facin consultes, ampliant l’espai que aquests resultats ocupen a la pantalla per tal que els puguem veure millor.

En la plataforma Android, Firefox incorpora l’aturada automàtica de la reproducció de continguts multimèdia quan rebem una trucada. També han afegit una barra d’eines que permet controlar aspectes de la reproducció com el volum del so.

Guillem Alsina
Etiquetes: