Flash: nova estocada mortal

Compartir

Mozilla bloqueja el plug-in d’Adobe en els seus navegadors fins a certes versions.

Firefox passarà a bloquejar el plug-in Flash d’Adobe a partir de la versió 18.0.0.203 d’aquest cap avall, és a dir, tot el que sigui anterior. Això vol dir que els usuaris que tinguin aquesta versió o anterior, no podran veure contingut Flash al navegador web Firefox.

El motiu és la seguretat, els nombrosos forats que se li estan trobant a Flash, la qual cosa no fa si no incrementar un llarg historial de problemes de seguretat que se li han anat trobant al llarg dels darrers anys a aquest plug-in multimèdia que facilita la reproducció de continguts com ara vídeo, àudio, o multimèdia interactiu (com ara videojocs) en el marc del navegador.

En un tuit realitzat el passat dia 12, el nou director de seguretat de Facebook, Alex Stamos, recentment nomenat director de seguretat de Facebook, demanava a Adobe que posés una data de fi a la vida de Flash, quelcom que la companyia es resisteix a fer.

Però aquests atacs a Flash no són res de nou. Des que Steve Jobs va atacar públicament a Adobe i el seu programari per a usos multimèdia en el navegador web per al qual l’iPhone no va comptar amb suport (mentre que Android el va guanyar a posteriori per atraure, precisament, els posseïdors d’un iPhone descontents amb aquest aspecte del seu terminal), s’han succeït butlletins de seguretat anunciant problemes i forats al Flash d’Adobe.

El summum l’ha representat la filtració de la documentació del Hacking Team, en la qual es revelen més forats de seguretat de Flash.

En definitiva, aquest programari d’Adobe és un veritable “formatge de gruyère“, al qual mal no se li ha acabat de corregir algun forat de seguretat, se n’hi troba un altre, malgrat els esforços d’Adobe.

Però és una situació que arrosseguem tots plegats des de ja fa uns quants anys, en els quals s’ha anat dient incansablement que Flash té els dies comptats. I, així i tot, es resisteix a morir.

Hi ha una gran quantitat de continguts en vídeo i en forma de videojocs que estan fets en Flash, i als quals al públic encara li interessa accedir-hi.

El substitut natural del Flash és l’HTML 5, però la seva adopció encara és lenta per al què hauria de ser a aquestes alçades.

Guillem Alsina
Etiquetes: