França reconeix pensió d’invalidesa per sensibilitat a les ones electromagnètiques

Una antena de telefonia mòbil. Imatge de l'usuari genta_hgr a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

És una malaltia encara força desconeguda els malalts de la qual viuen un autèntic drama per haver-se d’aïllar de la societat moderna.

Telèfons mòbils, routers d’accés sense fils a Internet (Wi-Fi), antenes emisores de tota mena de senyals, receptors de ràdio… podríeu viure aïllant-vos totalment de les senyals radioelèctriques que genera la societat moderna? Doncs això és el que han de fer les persones que pateixen hipersensibilitat electromagnètica.

I, precisament, la setmana passada l’estat francès donava un pas al reconeixement (que encara no és oficial), mitjançant la corresponent sentència judicial, d’aquesta malaltia i la incapacitat que comporta en l’àmbit laboral.

Perquè si bé en l’àmbit privat pot arribar a ser possible reduïr l’impacte patit per les omnipresents ones radioelèctriques mercès a aïllar-se per viure en una zona rural poc afectada i/o preparar l’habitatge per reduïr-ne l’impacte, en l’àmbit laboral la cosa pot ser molt difícil, ja que l’ús mateix d’electrodomèstics i ordinadors pot provocar desordres al pacient, pel que queda descartat el treball en remot, mentre que la feina presencial esdevé igual de perillosa, ja que encara que no s’estigui en contacte directe amb ordinadors, el fet d’estar en una zona afectada per ones electromagnètiques com és qualsevol gran ciutat avui en dia, ja pot provocar afeccions a qui pateix aquesta estranya malaltia.

Tornant al cas francès, l’associació Robin des Toits, dedicada precisament a alertar sobre les conseqüències negatives de l’excessiva presència d’ones electromagnètiques en el nostre dia a dia, ha donat a conèixer la sentència que el passat 25 d’agost va emetre el tribunal contenciós d’incapacitats de Tolosa a favor de Marine Richard, una ciutadana del país gal a la qual se li reconeix una incapacitat del 85% per hipersensibilitat a les ones electromagnètiques.

Periodista, dramaturga i poeta, guardonada en dues ocasions pel Centre Nacional del Teatre francès, Richard es va haver de retirar, a partir del 2010, a les muntanyes de la zona de l’Arieja (que limita amb Lleida i Andorra) per tal de viure en un ambient el més lliure possible d’ones electromagnètiques, renunciant amb això també a pràcticament tota la seva vida social.

El tribunal de Tolosa ha conclós que els símptomes que presenta la pacient són irrefutablement deguts a la seva hipersensibilitat a les ones electromagnètiques, reconeixent amb això la seva discapacitat i assignant-li una pensió estatal durant els propers tres anys, renovable després d’aquest termini, segons informa el diari francès Le Monde.

La sentència pot esdevenir jurisprudència en un país -França- en el qual la hipersensibilitat electromagnètica no està reconeguda oficialment com a malaltia, d’aquí el gran impacte que ha provocat al país veí la resolució del tribunal de Tolosa.

Suècia fou el primer país a Europa en reconèixer l’hipersensibilitat electromagnètica com una malaltia, i el Parlament Europeu ha cridat als estats membres de la Unió a seguir l’exemple suec en diverses ocasions. A l’Estat Espanyol, una sentència del 2011 reconeix una pensió d’invalidesa precisament per aquest motiu.

Entre els símptomes que pateixen les víctimes d’aquesta malaltia s’hi troben els freqüents maldecaps, insomni, dificultat per a concentrar-se en les tasques que s’estan realitzant, o pèrdua de memòria entre d’altres.

No és senzilla la vida d’una persona que pateix hipersensibilitat electromagnètica, ja que en una societat tan tecnificada com la d’avui en dia, el drama d’aquestes persones és l’haver d’emigrar i aïllar-se en una zona “verge” d’aquestes ones, on no n’hi hagi més que les que la mateixa natura posseeix, perdent així el seu contacte amb la resta de la societat.

Imatge que il·lustra aquest article de l’usuari genta_hgr a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: