Google busca fer més eficient a Chrome

Compartir

S’hi introdueixen mesures per a estalviar memòria RAM i consum energètic, el que redunda en més fluidesa per a treballar i menys despesa de bateria.

Malgrat que el navegador web Google Chrome ha seduït a un de cada tres internautes*, encara segueix essent criticat pel seu alt consum de recursos en la màquina en la qual s’executa, davant d’alternatives més lleugeres en aquest sentit com Firefox o Safari.

Així doncs, Chrome és un navegador que no s’acostuma a recomanar per a màquines que van molt justes en recursos de maquinari, com ara el processador i/o els megues de memòria RAM, ja que en aquestes alenteix el rendiment general.

Per tal de resoldre aquest problema, Google ha anunciat una sèrie de millores internes al navegador web Chrome, incorporades a partir de la darrera versió, la 45, que ja s’està distribuïnt entre els usuaris.

La primera d’aquestes millores i optimitzacions té a veure amb la forma en què el navegador torna a carregar les pestanyes de les pàgines que havíem deixat des de la darrera vegada que el vam obrir. Chrome té la funció de “recordar” com vam tancar el programa i, un cop el tornem a obrir, reprèn la navegació obrint les mateixes pàgines que teníem la darrera vegada.

Si havíem tancat el programa amb una gran quantitat de pestanyes obertes, és lògic que Chrome trigui en obrir-se, llastant amb això el rendiment de la màquina. La nova funció de reobertura és més “intel·ligent”, obrint primer aquelles pestanyes que havíem vist més recentment, i aturant la càrrega d’aquelles que triguin molt, però sempre deixant-nos la possibilitat d’obrir-les a posteriori.

D’aquesta manera, el processador i altres recursos de la màquina queden lliures més aviat per continuar treballant amb altres programes.

De la mateixa manera, Chrome també és capaç de detectar quan la màquina s’està quedant curta de recursos de maquinari, i aturar la càrrega de les pàgines en conseqüència, de manera que no ens trobem en una situació de bloqueig.

La gestió de la memòria per a les aplicacions web també millora, de manera que ara el navegador aprofita els moments en què les webapps estan enfeinades (busy) en certes tasques, per alliberar memòria no utilitzada.

Google estima que pot alliberar un 10% de memòria per cada pestanya oberta i que, en alguns casos (com és el del servei de correu electrònic Gmail), l’estalvi pot arribar fins i tot a un espectacular 25%.

La memòria RAM és un dels recursos més valuosos de qualsevol ordinador, i el fet d’alliberar-ne en deixa més de disponible per a altres tasques.

Tots els sistemes operatius moderns empren una petita part del disc dur com a memòria RAM auxiliar, que es va intercanviant amb la memòria RAM física disponible. Aquest intercanvi alenteix el rendiment general de la màquina. Si mercès a aquest canvi en Chrome, podem deixar d’usar part de la memòria virtual en disc, això farà que el rendiment de la màquina sigui més alt, ja que no perdrà tant de temps en fer canvis de la memòria RAM física a la virtual en disc (sempre més lenta, per cert).

De cara a reduïr el consum de bateria, a partir d’ara Chrome gestionarà de manera “intel·ligent” l’execució de contingut Flash, pausant aquells continguts que no consideri de gran importància per a la pàgina, els quals sempre podran ser executats manualment pels usuaris.

Segons Google, amb aquesta funcionalitat, podrà arribar a prescindir d’un 15% de la potència actualment consumida per Chrome, el que pot representar uns minuts més de bateria per a l’usuari.

Actualitzar a la versió 45 de Google Chrome per tal de gaudir dels nous avantatges en rendiment és molt senzill: només cal obrir el navegador i deixar-lo una estona per a què descarregui la nova versió. L’eina d’actualització automàtica farà la resta de la feina, ja que Chrome està programat per a ser actualitzat de forma automàtica i desatesa, mantenint-lo d’aquesta manera a l’última en totes les màquines en les quals és executat.

* Segons xifres proporcionades per NetMarketshare

Guillem Alsina
Etiquetes: