Google ens permet veure les dades que té de nosaltres

Compartir

El nou servei My Activity ens permet conèixer i, fins i tot, esborrar, els llocs web i l’activitat que hem fet en línia.

Aquest passat 9 de maig a les 8:31 del matí vaig visitar la web de Softcatalà. No ho sé pas perquè tingui una memòria extraordinària, o perquè m’ho hagi apuntat a algun lloc, sinó perquè Google m’ho ha dit.

I ho ha fet a través del seu nou servei My Activity, en el qual s’hi recull tota l’activitat de navegació dels usuaris, és a dir, tots els llocs web que heu visitat. Si mai us heu preguntat què en sap Google de vosaltres, My Activity n’és la resposta.

Abans de res, dir-vos que per tal que les vostres dades de navegació siguin desades per Google en aquest servei, haureu de tenir la vostra sessió de Google oberta en el vostre navegador.

La interfície del servei ens permet anar a una data determinada o realitzar cerques per paraula clau, de manera que podem veure totes les pàgines web que hàgim visitat i que continguin la paraula en qüestió.

També podrem eliminar aquella activitat que ens sigui “incòmoda”, pàgines web que, potser, ens faria vergonya o no ens interessa que algun dia puguin sortir a la llum.

Google avisa que és possible que ara per ara encara no surti en el nostre compte de My Activity tota la informació de navegació que la companyia té de nosaltres, car encara s’hi estan incorporant dades.

Després de veure tot això, la pregunta és lògica: què en fa la companyia del cercador de tota aquesta informació?

La resposta oficial que aquesta dóna a tal pregunta és que la informació recollida serveix per a millorar els seus serveis fent, per exemple, que el cercador doni resultats més rellevants per a l’usuari, ja que mercès a tot aquest volum d’informació, se’n poden extrapolar els interessos i gustos.

Però és fàcil intuir que també hi ha una resposta “no oficial”: i és que, independentment que el nostre nom hi consti o no, aquestes dades constitueixen la base que Google fa servir per ensenyar-nos publicitat pensada per ajustar-se al màxim als nostres interessos i, així, fer-la potencialment més efectiva.

No hi heu pensat mai per què, i després de visitar diversos llocs dedicats a països tropicals, de cop i volta ens comencen a aparèixer anuncis que ens ofereixen viatges a aquelles regions? O si consultem dades sobre estacions d’esquí, ens apareixen ofertes de forfets, de botes o d’esquís?

Guillem Alsina
Etiquetes: