Google obre el port d’apps Android a Chrome OS a tothom

App Runtime for Chrome
Compartir

La companyia del cercador ha obert el runtime a tots els desenvolupadors, de manera que ja poden provar les seves creacions en el navegador Chrome o el sistema operatiu Chrome OS.

Fins aquesta setmana passada, la possibilitat d’executar aplicaciones pensades i creades per a Android, dins d’un navegador web Chrome, havia estat restringida a uns pocs desenvolupadors sel·leccionats per Google, als quals se’ls havia proporcionat accés a l’App Runtime for Chrome (ARC), l’eina emprada per a realitzar les proves i afinar l’app per al seu funcionament en un entorn diferent del d’un smartphone o tauleta tàctil.

A partir d’ara, qualsevol desenvolupador d’Android podrà provar la seva aplicació en format APK en el runtime ARC Welder, que ja es pot trobar a la botiga d’aplicacions web de Chrome.

La decisió de Google no deu haver estat fàcil; la companyia de Mountain View ha hagut de sortir sovint en defensa de la seva plataforma web, Chrome OS, la qual vol imposar en l’àmbit dels dispositius en format d’ordinador més clàssic, en contra d’aquelles veus que clamen per adaptar Android per tal que serveixi tant per a dispositius mòbils com per a sistemes d’escriptori.

Efectivament, Google corre el risc que molts desenvolupadors deixin còrrer el desenvolupament d’una app específica per a Chrome en favor d’adaptar una aplicació per a Android ja existent, i que pot necessitar un mínim de canvis, el que al seu torn revertiria en reduir el volum de feina necessària.

No obstant, i des del moment en què Google ha donat aquest pas sabent el risc que corria, podem considerar dues opcions per a aquest moviment: la primera que és un risc calculat per augmentar el parc d’aplicacions disponibles per a Chrome i Chrome OS, en favor fins i tot que algunes d’aquestes puguin tenir un funcionament offline i incursionant en l’àmbit dels videojocs.

I, la segona, és que estigui posant la primera pedra per a l’acostament entre ambdues plataformes, que podria culminar fins i tot en fusió. Malgrat que no és la versió oficial de la companyia de Sergey Brin i Larry Page, de més verdes n’han madurat en la industria per acabar canviant de parer…

El més interessant serà veure quantes aplicacions, de quin tipus i quins grans títols han estat migrats a finals d’aquest any, i com ha esperonat això les vendes de Chromebooks i altres dispositius que funcionen amb Chrome OS.

Perquè, al cap i a la fi, sigui quina sigui la fita a aconseguir, el que està clar és que aquesta maniobra busca, a curt termini, fer més atractiu Chrome OS a base de dotar-lo d’aplicacions procedents d’un ecosistema (el d’Android) prou conegut per la majoria dels usuaris, el que el pot fer més atractiu a molts posibles compradors d’un nou ordinador que, d’altra manera, s’acabarien decantant per una màquina amb Windows.

ARC Welder és, essencialment, una màquina virtual Dalvik dins d’un contenidor que permet l’execució d’apps d’Android a base de proporcionar-los un entorn molt semblant al què disposen en un dispositiu mòbil amb el sistema operatiu del robot verd. Tot i això, hi ha alguns detalls que no acaben de ser iguals, i cal tenir en compte el canvi de paradigma d’interfície d’una màquina tàctil a una màquina de format més tradicional que funciona en base a un teclat i un ratolí, sovint sense interfície tàctil de cap mena.

Guillem Alsina
Etiquetes: