Google vol una part del pastís de la domòtica

Compartir

La companyia del cercador anuncia una nova plataforma específica per a domòtica, basada en Android M i amb reconeixement de veu per Google Now com a interfície d’usuari.

El futur dels sistemes operatius lleugers i de la connectivitat a Internet no es troba en els dispositius de consum com smartphones, tablets, ordinadors o televisors, si no en aquells dispositius autònoms, autogestionats i amb els quals els usuaris hi interactuïn directament o indirecta.

Sensors de tota mena, dispositius d’automatització i de control, domòtica, dispositius per a les smart cities (ciutats intel·ligents), són només alguns dels tipus de dispositius que comencen ja a repartir-se pels nostres carrers i llars, i que en el futur proliferaran molt més que els dispositius de consum.

Això és un paradís, i no només per als fabricants de maquinari encarregats de crear i vendre aquestes solucions, si no també per a les empreses que tenen una plataforma de programari o un ecosistema de programació.

Entre aquestes s’hi troba Google, que ofereix Android com a sistema operatiu sobre el qual desenvolupar-hi solucions, tot un ventall d’eines de programació per treure-li suc i que, a més, disposa d’una fabricant de dispositius intel·ligents a les seves mans (Nest). És per això que li interessa posar-ho fàcil als desenvolupadors.

I aprofitant el marc de la I/O, la seva conferència per a desenvolupadors, ha presentat Brillo, el que seria (o, almenys, així l’ha qualificat bona part de la premsa especialitzada) la seva resposta al HomeKit d’Apple, un framework per a la creació d’aplicacions per a sensors i dispositius en l’àmbit de la domòtica que ens facilita el control des dels nostres dispositius intel·ligents, com ara un smartphone.

Brillo està basat en el nou Android M y emprarà Google Now com a interfície de reconeixement de veu.

A aquest l’acompanyarà l’obertura de Weave al seu ús per part de tots els desenvolupadors. Aquest és el protocol/llenguatge de programació emprat per Nest (com he dit abans, companyia subsidiària de Google) per a facilitar la intercomunicació entre els seus dispositius.

Els desenvolupadors de solucions podran fer servir ambdues tecnologies simultàniament en els seus projectes, ja que són complementàries i no excloents.

La primera versió prèvia (preview) de Brillo la tindrem entre nosaltres en algun moment d’aquest estiu, mentre que Weave estarà disponible al llarg de l’any, sense concretar més.

Aquest és el primer moviment oficial de Google en el terreny dels ecosistemes de programació per a dispositius domòtics, si bé fins ara estava present de manera col·lateral en aquest sector amb diverses de les seves eines i plataformes.

Guillem Alsina
Etiquetes: