Grècia podria ser el primer país en adoptar una moneda electrònica en cas de sortir de l’euro

Fotografia de l'usuari fdecomite a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

La mesura seria transitòria, i només fins que s’imprimissin novament les dracmes i aquestes entressin en circulació. Aquests diners electrònics vindrien a funcionar, de fet, com un pagaré.

El sistema no és tan innovador com sembla, car ja fa temps que les transaccions electròniques han guanyat pes en el dia a dia del fluxe econòmic mundial, i en certs ambients com el bursàtil i les grans operacions bancàries i de compra-venda, el que es mouen en realitat són bits i ja ningú imagina el tràfic de maletins plens de diners… potser tret dels casos de Suïssa, Andorra i la FIFA…

El que si crida l’atenció del cas és que, per primera vegada, no parlem només de transaccions electròniques, si no d’una moneda completament virtual, segons sembla, sense bitllets ni monedes fixes, transitòria fins que el país helènic torni a la seva tradicional Dracma (la moneda més antiga encara en funcionament al vell continent fins que fou substituida per l’Euro).

En el cas de produïr-se aquest escenari hipotètic, la nova moneda virtual es podria canviar 1 a 1 amb l’euro i ser negociada en mercats secundaris. Funcionaria com un pagaré, és a dir, seria un títol de crèdit que un ciutadà en el futur podria canviar per dracmes al banc.

La possibilitat la va deixar a entreveure el mateix Yanis Varoufakis abans de deixar el seu càrrec de Ministre de Finances, que es va referir a la divisa virtual com una IOU, inicials en anglès d’I Owe You (jo et dec), és a dir, reconeixent aquest paper de pagaré.

Tot i que podria no ser acceptada per comerços i altres establiments, la IOU electrònica temporal podria servir per a què l’estat pagui les pensions i els sous dels funcionaris, i que permeti abonar les factures del gas, l’electricitat o l’aigua als abonats, amb la qual cosa els serveis bàsics es garantirien al país enmig del que, igualment, pot esdevenir un caos considerable.

Les solucions de tipus IOU han estat emprades dues vegades anteriorment: per Argentina el 2002 en ple corralito, i per l’estat nord-americà de Califòrnia el 2008 quan la fallida del banc Lehman Brothers va deixar el govern estatal sense liquidesa. En el primer cas, el sistema no va funcionar com esperaven les autoritats, i en el segon si.

El cas de Grècia, però, és diferent, ja que podria ser el primer estat en abraçar única i exclusivament -encara que, recalco, de manera temporal- una moneda virtual. Una prova de força, doncs, per a aquests tipus de monedes cada cop més emprades.

Divises púrament electròniques com els Bitcoin podrien sortir reforçades si l’experiència grega funciona, malgrat que és probable que el país helènic tingui tota la resta de la Unió Europea i els mercats jugant a la seva contra. Un govern grec independent i rebel que se’n surti no sembla interessar a l’establishment dels governs i les finances de la resta del món. Fins i tot malgrat el poble grec.

Imatge de portada de l’usuari fdecomite a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: