Instagram ens ensenyarà el que vulgui que veiem

Compartir

La xarxa social dedicada a la fotografia segueix el camí de Facebook i Twitter, i ens dirà quis continguts considera més interessants per a nosaltres.

Guillem Alsina/Clara Pariente – Instagram és la darrera xarxa social en afegir-se a la moda de buscar donar-nos-ho tot mastegat i oferir-nos una selecció dels continguts que considera més importants per a nosaltres enlloc de què ho triem entre tots els continguts publicats en els perfils que seguim, ordenats de manera cronològica inversa.

Un algoritme serà l’encarregat d’escollir els continguts que ens seran mostrats, basant-se en la nostra relació d’amistat amb el perfil que publica la imatge, els “m’agrada” que hagi rebut la fotografia, així com el moment en què la fotografia hagi estat publicada. I, evidentment, en no haver-se fet públic l’algoritme que escollirà els continguts, a saber quins altres factors hauran tingut en compte (prioritzar marques?).

Des d’Instagram ho han explicat a través del seu blog oficial, però no han indicat si hi haurà manera d’establir com a preferència no pas aquest resum, sinó l’habitual mode de veure totes les actualitzacions dels nostres contactes publicades en ordre cronològic invers.

El canvi ja es venia preparant des de fa uns dies, quan es va canviar la ubicació de la data i hora de publicació des de la part superior dreta a la part inferior, després del darrer comentari (i, per tant, molt menys visible), per tal de donar rellevància al contingut més que no pas al moment en què aquest fou realitzat o publicat.

Aquesta consideració paternalista es basa en una premissa que, d’altra banda, té força lògica: no tenim temps per veure tot el que els nostres contactes publiquen a les xarxes socials, tant a Instagram com a Twitter o a Facebook.

Això és ben cert en la gran majoria dels casos i, de fet, les mateixes xarxes socials ens donen les eines que ens permeten escollir si volem veure el resum que ens proposen, o bé en canvi volem perdre el temps resseguint tot el fil de nous continguts que publiquen els nostres contactes.

No obstant això, ens empenyen cap a la versió resumida, com en el cas de Facebook, que sistemàticament ens canvia la preferència cap al resum que els algoritmes creats pels seus programadors realitzen, i malgrat que nosaltres podem escollir el feed sencer, aquest torna a canviar a la preferència resumida al cap de poques hores o pocs dies.

El nou mode s’anirà desplegant al llarg dels propers mesos.

Guillem Alsina
Etiquetes: