Inundacions als Balcans: les xarxes socials trenquen el silenci mediàtic

Compartir

Sèrbia, Bòsnia i Hercegovina, i Croàcia ja fa dies que lluiten per superar els pitjors aiguats en un segle. La pluja de tres mesos va caure en només quaranta hores, causant inundacions arreu d’aquest tres països. El resultat: desenes de poblacions completament destruïdes i incomunicades, i milers de persones evacuades.

Els medis europeus i mundials però, durant dies no paraven atenció a aquesta situació, i les informacions que compartien eren escasses. Per això, les xarxes socials entren en acció, un cop més demostrant el seu poder. Els primers ajuts per la població evacuada es van recollir precisament gràcies als usuaris d’Internet.

L’organització de voluntaris i ajuda humanitària es du a terme mitjançant blogs (per exemple: www.poplave.rs i www.info.poplave.rs), Facebook, Instagram i Twitter, que està sent la xarxa estrella. Els ciutadans de Sèrbia, Bòsnia i Croàcia en només quatre dies han organitzat centenars de camions i cotxes de donatius arreu dels Balcans. No s’han d’oblidar tampoc tots aquells que han enviat donatius des d’Àustria, Macedònia, Eslovènia, Alemanya, Suïssa, Itàlia i França. Tothom dóna el que pot.

Donatius de la companyia de telefonia mòbil Telenor:

Donatius enviats des de Suïssa:

Voluntaris a la vora del riu Sava a Belgrad:

A part de servir com a organitzadors de recollides de menjar, aigua, medecines, roba, productes per la higiene i altres béns necessaris, els “twitter activistes”, junt amb la Creu Roja, utilitzen les xarxes socials per a trobar desapareguts. L’internet està sent tan important en la resolució de situacions d’emergència i organització d’ajuts que els serveis de telefonia mòbil (VIP, Telenor i MTS) estan proveint accés gratuït a la xarxa.

Gràcies als hashtags (serbianfloods, bosnianfloods, croatianfloods, poplave, nestali etc.) que s’estan utilitzant a Twitter, Facebook i Instagram molts han vist els crits d’ajuda, i per fi, les grans cadenes mediàtiques mundials han trencat el silenci.

El pitjor encara estar per venir. Si voleu ajudar, tota la informació necessària la trobareu als links següents:

Ajuda a Sèrbia – http://www.madrid.mfa.gov.rs/cir/index.php  – (Web de la embaixada Sèrbia a Madrid)

Ajuda a Bòsnia i Hercegovina – http://www.ckfbih.ba/index.php/aktivnosti/656-pokrenuta-humanitarna-akcija-za-pomo-ugroenom-stanovnitvu-poplavljenih-podruja (Web de la Creu Roja Bòsnia)

Ajuda a Cròacia – http://www.hck.hr/en/page/emergency-appeal-for-flood-affected-areas-in-croatia-415   (Web de la Creu Roja Croata)

Article escrit per Sara Čolaković Dragojević.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: