Ja tenim definida la 5G

Compartir

Amb una velocitat de 20 Gbps, hom podrà descarregar una pel·lícula en UHD de 25 GB en tan sols 10 segons. Això si, a partir del 2020.

En la reunió de la UIT (Unió Internacional de Telecomunicacions, ITU per les seves sigles en anglès) celebrada del 10 al 18 de juny a San Diego (California, Estats Units), aquest organisme internacional encarregat de l’estandardització de les telecomunicacions a nivell mundial per tal de garantir la interoperabilitat entre països i fabricants, va posar fil a l’agulla per definir fil per randa com serà l’estàndard de connectivitat mòbil 5G.

En primer lloc, oblidem el nom 5G, almenys a nivell oficial -perquè popularment i, probablement, també a nivell comercial, aquest serà el que s’emprarà-, ja que el nou nom que té l’estàndard és IMT-2020, essent aquesta darrera xifra l’any en el qual es vol que comenci la fase de disponibilitat comercial per als usuaris.

La màxima velocitat a la que arribarà la cinquena generació de comunicacions mòbils serà, per definició de l’estàndard, de 20 Gbps. Per a què ens fem una idea, amb aquesta velocitat ens serà teòricament possible descarregar-nos una pel·lícula en definició UHD (4K o més) de 25 GB en tan sols 10 segons.

Un dels reptes als quals s’enfronta la 5G és dotar de connectivitat a tot l’exèrcit d’aparells de la IoT, la internet de les coses. Sensors a tot arreu, dispositius personals i grans sistemes informàtics que cribaran les dades del Big Data rebudes dels anteriors, faran de la xarxa realment aquella gran autopista de la informació que se’ns ha venut durant tants anys i que, en comparació, ara no passa de ser una carretera secundària.

En aquest sentit, la cinquena generació permetrà una gran densitat d’aparells connectats a la xarxa, fins a un milió de dispositius per quilòmetre quadrat, comptant que la gran majoria d’aquests dispositius no farà un ús continuat i intensiu de la seva connectivitat, si no que anirà enviant a internet dades cada cert temps.

Pel que fa al calendari previst per la UIT, el 2017 hauríem de veure la primera estandardització de la 5G, que s’hauria de poder demostrar al públic el 2018 durant els jocs olímpics d’hivern a Pyeongchang, Corea del Sud.

Precisament, aquest país asiàtic és un dels més interessats, juntament amb la Unió Europea, a ser capdavanter en el desenvolupament de la nova generació de connectivitat mòbil.

La distribució i assignació de freqüències per al nou servei es produiria el 2019, i el 2020 ja hauria de començar-ne l’oferta comercial als clients de les operadores de comunicacions a tot el món. Ens trobem, doncs, a uns cinc anys vista de començar-ne a gaudir.

Evidentment, durant el 2020 veurem poc moviment al respecte i d’uns preus probablement prohibitius per a la gran majoria dels internautes, desplegaments restringits a les grans urbs, i un calendari que es dilatarà en el temps com ja ho va fer amb la 4G, pel què és més que probable que sigui cap al 2022/23 quan la 5G es popularitzi i comenci a arribar amb força a tothom.

La 4G encara és relativament recent a molts llocs, i n’hi ha encara més (especialment ciutats petites i pobles, sense referir-nos ja a àrees rurals) que no hi tenen accés. Tampoc hi ha hagut temps per a amortitzar totes les infraestructures bastides al respecte.

La necessitat de més velocitat i ample de banda en les comunicacions mòbils es fa palesa en la internet de les coses (IoT per les seves sigles en anglès), per la gran quantitat de sensors que començarem a veure implantats a tot arreu i, sobretot, en les grans ciutats, i en una societat que cada dia consumeix més continguts pesats pel que fa al nombre de dades, en mobilitat, com ara vídeo en alta definició.

Quelcom que ens ha de fer pensar, doncs la 5G marcarà, molt probablement, un esgraó més en l’escletxa digital que separa rics i pobres, uns continents dels altres, i uns països de la resta.

Guillem Alsina
Etiquetes: