La Comissió Europea defensa la seva abolició del roaming

Fotografia de l'usuari whity a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Imatge de portada de l’usuari whity a Flickr sota llicència Creative Commons

Fa uns dies, la Comissió Europea va presentar la seva proposta de condicions de fair play per part dels usuaris per a garantir una abolició de la itinerància (roaming) que impedís la picaresca per part dels usuaris d’anar a contractar una operadora d’un país veí més econòmica.

Els principals eixos d’aquesta proposta (que haurà de ser aprovada tant pel BEREC com pel Parlament Europeu) consisteixen a limitar l’ús de la nostra tarifa de veu i dades a 90 dies en altres països, i en haver-nos de connectar almenys un cop al mes a la nostra xarxa d’origen, amb excepcions per a aquells consumidors que treballin en zones frontereres i creuin els dominis d’operadores de diferents països cada dia.

La proposta ha aixecat polseguera, ja que per a moltes persones és proteccionista (compleix amb el que les operadores demanaven) i no constitueix una abolició de la itinerància, sinó una mena de rebaixa en els seus preus.

La Comissió Europea ha reaccionat a les crítiques de la mà d’Andrus Ansip, Vicepresident encarregat del Mercat Digital Únic, i Günther Oettinger, Comissionat Europeu per a la Societat i l’Economia Digital, a través d’un comunicat.

En aquest comunicat, ambdós repassen la feina duta a terme per reduir el cost que suposa la itinerància als usuaris, felicitant-se del fet que, des del 2007, els preus de la itinerància han baixat fins a un 90%, i refermant-se en què el que hi ha actualment en joc és l’abolició del roaming.

També afirmen que la mitjana de dies passats en altres països pels ciutadans europeus és de 12 dies, pel que la limitació dels 90 dies no afectarà el 99% dels ciutadans de la Unió que passen les seves vacances fora o han de viatjar per motius de feina.

També defensen aquesta limitació imposada per tal d’evitar la picaresca abans esmentada i garantir, d’aquesta manera -i segons la seva visió- les inversions de les operadores a les xarxes de cada país i evitar l’augment de preus en les tarifes per tal que aquestes cobreixin les despeses dels clients que les abandonen.

Vosaltres què en penseu? Es tracta d’una veritable abolició de la itinerància? O bé la Comissió Europea ha cedit davant les pressions de la indústria de la telefonia mòbil?

Guillem Alsina
Etiquetes: