La cultura i la història de la tecnologia arriben a les sèries

Compartir

Si us voleu endinsar dins la cultura tecnològica passada i present d’una manera amena, us portem algunes sèries que us ho permetran, en tan sols unes poques tardes i gaudint del vostre temps lliure. I si ja en sou coneixedors, sempre us en podreu riure una mica dels tics i obsessions del sector o reflexionar amb els arguments més seriosos.

Vivim, sense cap mena de dubte, l’època daurada de les sèries, en paral·lel a l’explosió dels diferents tipus de pantalles i mitjans pels quals podem gaudir de continguts audiovisuals.

Fa anys era quelcom habitual i assumit l’haver d’esperar al dia i hora programat pel canal televisiu corresponent per veure l’episodi de torn. Avui en dia, i mercès a l’auge d’internet, amb els diversos serveis de vídeo a la carta i també les descàrregues des de sistemes P2P mercès als usuaris que comparteixen els episodis, és comú que moltes persones no segueixin una sèrie per televisió, si no que vegin temporades senceres en unes poques tardes.

Si a això hi afegim una història de la tecnologia prou recent però també ja madura i amb suficient bagatge a les seves espatlles com per a esdevenir argument de llibres, fil conductor de documentals i reportatges, i qüestió d’interès públic, tenim l’escenari perfecte per a què alguns productors, directors i guionistes s’hagin decidit a fer tractar les seves sèries sobre l’àmbit tecnològic.

Vegem-ne algunes, en el que us pot servir com a guia si esteu interessats en conèixer quelcom més sobre l’apassionant món de la tecnologia.

Halt and catch fire

halt_and_catch_fire

Una de les produccions més recents (la segona temporada es va emetre als Estats Units fins a principis del passat mes d’agost) que mostra les interioritats del negoci de la informàtica a principis dels anys 80.

Situada a Texas (un dels centres empresarials del món de la tecnologia als EUA a banda del famós Silicon Valley, i d’on han sortit empreses com Dell), gaudeix d’una ambientació molt acurada i una imatge molt pròpia que li atorguen un segell distintiu davant d’altres produccions i que han fet que alguns crítics l’equiparin en aquest aspecte a altres produccions de luxe com Mad Men (malgrat que no ha aconseguit abastar la fama d’aquella).

L’argument contraposa el creixement d’una industria que volia anar pas a pas per poder treure el màxim suc econòmic als seus clients, amb aquells joves emprenedors que volien (i continuen volent) fer-se amb un tros del pastís i guanyar-se la seva fama, així com amb els enginyers que somien amb canviar el món amb avançaments tan espectaculars que, sovint, no convenen a les empreses sòlidament establertes que dominen el mercat.

Donada la localització i l’argument, ho podríem considerar com la versió moderna i tecnològica de la mítica “Dallas”, però si voleu saber si hi ha un personatge equivalent al no menys mític Jr, l’haureu de mirar…

Com a curiositat, explicar-vos que el nom “Halt and catch fire” està inspirat en les instruccions no documentades dels microprocessadors que poden dur a què aquests deixin de funcionar apropiadament, introduïdes i emprades pel mateix fabricant per tal de realitzar proves.

Mr. Robot

mr_robot

La més recent de les produccions esmentades, beu de les fonts de la revolució protagonitzada pel grup hacktivista Anonymous, i amb un dels protagonistes principals (Rami Malek caracteritzat com a Elliot Alderson) que segueix algun dels estereotips que la gent acostuma a penjar als “hackers” en genèric, com és l’escassa capacitat de comunicació social.

I és que molta gent està encara avui persuadida que els amants de la tecnologia i, en especial, aquells que es guanyen la vida programant o administrant sistemes, són una mena de “rates de laboratori” que sempre estan davant d’un ordinador, els fan por les noies, i vesteixen com una persona de classe mitjana dels EUA als anys 60, amb camisa per dins dels pantalons o com a màxim amb una samarreta i per sobre una camisa de quadres oberta.

L’estètica segueix el to de la sèrie, i és més fosca que en altres produccions. El repartiment compta, com el Mr. Robot del títol, amb Christian Slater, una de les promeses del cinema dels anys 80 i 90, la vida professional del qual es va veure afectada pels seus problemes amb les drogues i l’alcohol, amb la qual cosa ha anat bastant de baixada al llarg dels darrers anys, però encara podem gaudir en aquesta producció de la seva màgia interpretativa.

Silicon Valley

silicon_valley

Qui no ha volgut ser alguna vegada Steve Jobs? Els protagonistes d’aquesta comèdia sens dubte intenten viure el seu somni mimetitzant el factòtum d’Apple. De fet, el pòster mateix de la sèrie ens els mostra imitant un dels gestos característics del gran home.

Ambientada en temps actuals, juga tant amb conceptes del món purament tecnològic com amb els de la cultura empresarial de les start-ups nord-americanes del Silicon Valley, desmuntant-los i rient-se’n des del punt de vista de l’espectador no format ni introduït en aquesta cultura.

Temes com l’obsessió per les xerrades TED o les “virgueries” que es poden arribar a fer amb el codi font són tractats a la sèrie, així com l’omnipresent ombra de voler seguir un camí paral·lel al de Steve Jobs per poder deixar una empremta tan profunda com aquell o, fins i tot, superar-lo.

Si algú pensa que els personatges són una exageració, que sàpiga que Mike Judge -un dels creadors de la sèrie, guionista i director de diversos episodis- va treballar una temporada en una empresa de la vall del silici, la qual va abandonar fastiguejat per la seva cultura empresarial i per la dels seus companys de feina, als qui va comparar amb les Vídues de Stepford (al seu torn, protagonistes de ficció d’una novel·la satírica).

The IT crowd

the_it_crowd

Qui no coneix la sèrie el títol de la qual aquí es va traduïr com “els informàtics”? Una sàtira cruel amb el personal del departament d’informàtica d’una gran empresa, on els dos personatges centrals compleixen amb tots els estereotips pejoratius que hom pot tenir dels informàtics.

De factura britànica, juga amb diversos conceptes i temes recurrents en el món de la tecnologia, i és ben segur que tots els tecnòlegs que l’han vista hi hauran reconegut un bon munt de referències icòniques per als aficionats.

Guillem Alsina
Etiquetes: