La Llei de Protecció de Dades europea enfila la seva recta final

Compartir

Avui és votada pel Comitè de Llibertats Civils i ja l’any vinent haurà de ser aprovada pel Parlament. Els estats tindran dos anys per implementar-la.

Aquest dimarts es va anunciar un acord entre els negociadors del Consell d’Europa i del Parlament Europeu sobre la proposta de normativa europea de Protecció de Dades, un dels objectius fixats per la Comissió Europea per a aquest 2015.

Aquest esborrany no és una llei, si no una directiva que s’haurà de veure reflexada en els codis legals dels 28 estats membre a través de les propies lleis de protecció de dades de cadascun.

Entre les disposicions que hi trobem, tenim les múltes de fins al 4% de la facturació anual per a les empreses que siguin condemnades per violar la Llei de Protecció de Dades de cada país de la Unió un cop aquests hagin inclòs la directiva europea en les seves respectives lleis.

Aquelles empreses que processin de manera massiva (a gran escala) dades personals dels seus clients o usuaris, hauran de nomenar un oficial responsable de la protecció de dades, una figura semblant a la del defensor del consumidor que haurà de vetllar per les bones pràctiques amb les dades dels usuaris a les empreses, i respondre a les queixes dels consumidors al respecte.

A les empreses no se’ls permetrà la divulgació de les dades dels consumidors sense el permís explícit d’aquests, quelcom que ja es venia donant en certa manera; si mai heu omplert un formulari web per contractar un servei o comprar un producte, en aquest hi acostuma a haver-hi una casella que, marcant-la, otorga permís explícit a l’empresa per compartir les nostres dades personals. Aquesta proposta preveu que això sigui obligatori per a totes les empreses que operin en sól europeu.

L’edat de consentiment dels pares als seus fills per poder esdevenir usuaris de xarxes socials com Facebook o Instagram es situarà entre els 13 i els 16 anys, després que no s’hagi aconseguit arribar a un acord per situar la barrera als 13 anys per a tots els països membre.

Avui, i en poca estona, comença el penúltim tràmit d’aquesta proposta de normativa europea per a la protecció de les dades personals dels ciutadans de la Unió: la seva aprovació per part del Comitè de Llibertats Civils.

A partir d’aquí, i si és aprovada, passarà al Parlament Europeu ja l’any vinent, i en cas que també superi aquest tràmit, els estats membre tindran dos anys per implementar la directiva, a la qual podran afegir-hi clàusules més restrictives.

També es contemplen mesures de col·laboració entre les autoritats reguladores de cada país i els respectius cossos policials per tal de perseguir les infraccions que es puguin cometre.

Guillem Alsina
Etiquetes: