La llibertat de panorama, garantida temporalment

Imatge de Sophie Asia a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Finalment, el Parlament Europeu va rebutjar la proposta de marc legal que eliminava la llibertat de panorama a nivell de tot el vell continent.

Recordem que la llibertat de panorama és la garantia de que una fotografia feta en un àmbit públic que inclogui elements teòricament subjectes a drets de propietat intel·lectual o de copyright que també estiguin situats en l’àmbit públic (com ara obres d’art exposades al carrer o façanes d’edificis), podrà ser utilitzada no només en l’àmbit privat, si no també amb finalitats comercials.

Aquesta llibertat de panorama és la que garanteix, per exemple, que la Viquipèdia pugui il·lustrar els articles que conté sobre monuments i ciutats, ja que es considera que en fa un ús comercial. De la mateixa manera, aquestes imatges poden anar a parar a les pàgines de llibres o, fins i tot, a les seves portades sense haver de demanar permisos o pagar drets de copyright a ningú, sempre i quan allò fotografiat es trobi en espais públics.

Les legislacions més restrictives en aquest aspecte a Europa les trobem a països com França, Bèlgica o Itàlia, i el que pretenia la proposta de llei sotmesa a votació al Parlament Europeu el passat dia 9 de juliol, finalment tombada a la votació a l’eurocambra per 502 vots en contra i només 40 a favor, era equiparar l’europea amb les esmentades.

No obstant, aquesta victòria és temporal, ja que la propera tardor es presentarà una nova proposta de directiva, aquesta de la Comissió Europea, sobre drets d’autor, la qual no està exempta de representar un perill per a la llibertat de panorama.

Si bé la proposta de marc legal més restrictiu que preveia la fi de la llibertat de panorama al vell continent no ha estat aprovada, tampoc ho ha estat la contraproposta que volia garantir, precisament, la llibertat de panorama en tot el territori de la Unió, malgrat que el rebuig d’aquesta s’ha produït per un marge molt més estret de vots: 228 a favor per 303 en contra.

Què vol dir això? Doncs que la legislació que inclou la llibertat de panorama, quedarà en mans de cada estat independentment, sense cap directiva euuropea que ho esmenti explícitament. Un debat, doncs, que es tanca, però només temporalment i a l’espera d’un segon assalt.

És d’esperar que durant el temps que queda fins a la propera ronda de votacions, les entitats que ara han donat suport al manteniment del concepte de llibertat de panorama segueixin sent actives en la seva defensa, tot mantenint la pressió als eurodiputats per a què votin en favor del manteniment d’aquest principi.

El debat dificilment es clourà, almenys de cara als propers anys, sense una resolució favorable a la llibertat de panorama. Però, què passarà en el cas d’una de contrària? Fins i tot els noticiaris de la televisió o els diaris podrien sortir-ne malparats en no poder mostrar moltes imatges de llocs públics emblemàtics. És probable que es produeixin manifestacions massives en línia i dels principals mitjans de comunicació.

Imatge de portada de Sophie Asia a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: