La televisió que ve: per streaming P2P

Compartir

Les primàries per designar candidat a les presidencials nord-americanes, el primer esdeveniment en el que s’ha fet servir la nova app de BitTorrent per emetre televisió en directe a través d’Internet.

Tothom coincideix en afirmar que el futur de la televisió (encara que sigui a llarg termini) és Internet. Tal i com coneixem avui la televisió, la xarxa de xarxes n’és un complement que es fa necessari per a les productores per tal d’evitar l’incessant degoteig de desercions des de la televisió convencional cap als nous mitjans com YouTube però, en general, encara tots (responsables dels canals i televidents) naveguem fent tentines per aquest nou món, sense saber treure’n el màxim ni com aprofitar-lo, provant, senzillament provant.

Segons la majoria dels analistes, però, el futur televisiu a llarg termini passa per l’emissió en exclusiva a través de tecnologia IP (no confondre amb emetre a través d’Internet, no ha de ser necessàriament el mateix), i és en aquest escenari on BitTorrent ja s’està posicionant per tal de ser un jugador.

BitTorrent és l’empresa que hi ha al darrere del protocol homònim, i que es dedica a desenvolupar solucions per tal de treure’n el màxim profit. Aquest protocol facilita les descàrregues no centralitzades.

Per exemple, quan descarreguem una pel·lícula o una distribució de GNU/Linux des d’Internet mitjançant el protocol BitTorrent (protocol que és del tipus P2P, peer-to-peer), no estem descarregant des d’un servidor central, si no que ho estem fent des de diverses fonts simultàniament, les quals són altres internautes que ja s’han descarregat prèviament el mateix fitxer.

D’aquesta manera s’eviten els colls d’ampolla que es produeixen en descarregar des d’una localització centralitzada única, i s’augmenta la velocitat de descàrrega en fer el download des de diverses fonts de manera simultània.

Si ja fa un temps que teníem exemples de l’ús de BitTorrent per a la visualització de vídeo en streaming, com Popcorn Time, ara aquesta tecnologia ha estat adaptada per a l’emissió de vídeo en temps real, és a dir, per emetre televisió per Internet.

I el primer experiment que se n’ha fet ha estat amb motiu de les primàries per escollir candidat a la presidència dels Estats Units que s’estan desenvolupant actualment, de la mà de OTT News.

Amb una aplicació que es pot descarregar tant des de l’App Store per a iPhone/iPad, com des de Google Play per a Android, és possible seguir l’emissió en directe, la qual es descarrega no des d’un servidor central, si no que cadascun dels usuaris es converteix en reemissor.

Us ha passat mai que, seguint una emissió en directe per Internet que també és molt seguida arreu del món, de cop i volta els servidors es col·lapsen i és impossible veure el vídeo de manera fluida? Doncs aquesta tecnologia de BitTorrent el que busca és, precisament, evitar aquests colls d’ampolla distribuïnt la descàrrega a base de convertir-nos a tots en consumidors, però també una mica proveïdors del servei.

La televisió enfila una nova recta que en marca el futur.

Guillem Alsina
Etiquetes: