La UE i els EUA arriben a nou acord de ‘port segur’

Compartir

Les autoritats estatunidenques ofereixen prou garanties a les europees per a què aquestes donin el si definitiu.

La Comissària Europea de Justicia, Consum i Igualtat de Gènere, la txeca Věra Jourová, ha anunciat que la Unió Europea i els Estats Units han arribat a un nou acord de “port segur” que substitueix l’anterior, extingit per part europea l’octubre de l’any passat al caliu de les revelacions d’Edward Snowden.

De llavors ençà, ambdues parts han estat negociant una represa de la relació de reciprocitat que permet a les empreses d’ambdues bandes de l’Atlàntic fer circular lliurement dades dels seus usuaris entre servidors situats en una y altra banda.

L’acord és especialment beneficiós per als gegants estatunidencs d’Internet, com ara Google o Facebook, ja que poden centralitzar les dades dels seus usuaris europeus conjuntament amb les dels nord-americans als seus servidors dels Estats Units, tractant-les conjuntament per tal de treure’n conclusions.

Part del negoci principal d’aquestes i altres empreses es centra, precisament, en explotar aquestes dades per tal d’oferir serveis a tercers, com ara publicitat.

Per a les empreses europees, especialment les emergents, també suposa una oportunitat, car els permet entrar al mercat online nord-americà sense haver de fer una gran despesa per tal de gaudir d’infraestructures d’emmagatzematge i processament de dades als Estats Units.

El nou acord, batejat com a EU-US Privacy Shield (Escut de Privacitat UE-EUA) compleix, segons podem llegir en la nota de premsa publicada per la UE, amb els requeriments que havia imposat el Tribunal Europeu de Justicia per a la protecció de les dades de caràcter personal dels ciutadans de la Unió.

Serà un document viu, que s’anirà treballant, canviant i evolucionant segons les necessitats, els nous temps, les noves tecnologies que vagin sorgint durant la seva aplicació, les resolucions judicials al respecte de la protecció de dades i altres circumstàncies que hi puguin influir.

En aquest tractat, i per primera vegada en la història, els Estats Units han donat garanties per escrit a la Unió Europea que es limitarà l’accés dels organismes de seguretat i intel·ligència del país a les dades de ciutadans europeus, comptant amb l’acord explícit del Director d’Intel·ligència de la Casa Blanca. També es preveuen mecanismes per retre comptes sobre el compliment d’aquest apartat, malgrat que, bàsicament, serà una qüestió de confiança mútua, especialment de la part europea envers la nord-americana.

Entre els mecanismes de control i verificació del compliment de l’acord, hi tobem una revisió anual duta a terme conjuntament per la Comissió Europea i el Departament de Comerç dels Estats Units, revisió a la qual s’hi afegiran les autoritats de seguretat i protecció de dades tant d’una com de l’altra part.

El govern dels Estats Units també s’ha compromès, en aquest marc, a no dur a terme accions de cibervigilància massiva o indiscriminada dels ciutadans europeus.

Els ciutadans europeus que considerin que els seus drets sobre la integritat i privacitat de les seves dades personals poden haver estat violats per empreses nord-americanes, podran presentar queixa davant l’oficina de protecció de dades europea, la qual tractarà l’afer amb la FTC (Federal Trade Commission) nord-americana, per tal de solucionr-lo sense que el ciutadà europeu afectat hagi de fer tràmits amb les autoritats nord-americanes.

Als Estats Units també es crearà la figura d’una mena de “defensor del consumidor” dedicat a resoldre, de manera independent a les autoritats i agències d’intel·ligència nord-americanes, les possibles reclamacions que puguin sorgir per part de ciutadans europeus. Serà una figura creada expressament per a complir amb aquest acord.

A partir d’aquí, i pel que indica la nota de premsa emesa per la Unió Europea, tan sols queda la formalització de l’acord per ambdues parts al llarg de les properes setmanes per a què entri en funcionament.

La Comissària Jourová ha qualificat les negociacions de “molt dures“, especialment en els darrers tres mesos, i ha agraït a l’altra part (l’estatunidenca, representada per la Secretària de Comerç Penny Pritzker) la seva disponibilitat al diàleg. De fet, l’acord interessa segurament més als EUA que a la Unió Europea.

Guillem Alsina
Etiquetes: