La Unió Europea aposta per la reutilització de dades públiques

El Parlament Europeu a Brussel·les. Imatge de l'usuari Xaf a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

La Comissió Europea busca impulsar l’economia basada en les dades tot alliberant informació de caràcter públic en mans dels governs.

La Comissió Europea va publicar fa uns dies una sèrie de guies per ajudar als governs dels estats membre a emprar la renovada directiva de reutilització de la informació del sector públic per tal que se’n puguin beneficiar terceres parts. Estem parlant del que es coneix com a Open Data.

El concepte de l’Open Data advoca, bàsicament, a què s’aprofitin els mitjans tecnològics existents avui en dia (ordinadors, Internet) per fer accessibles als ciutadans certes dades que estan en possessió, sobretot, de les administracions públiques.

Aquestes darreres recullen dades tan variades com mesures de pluviositats, temperatures, altres paràmetres meteorològics, dades del trànsit que passa pels carrers de les ciutats i per les carreteres y autopistes, i així fins a un llarg reguitzell.

Sempre i quan l’alliberament de dades no suposi un risc per a la privacitat o seguretat dels ciutadans, aquestes es poden posar a lliure disposició per al seu ús per part dels mateixos ciutadans o les empreses, per a la seva descàrrega i protegides si és el cas per una llicència que no en dificulti l’ús però n’acoti o impedeixi l’abús.

Aquestes dades poden servir tant per al control i revisió de les mateixes administracions públiques per part dels ciutadans, com per a la seva reutilització amb finalitats lucratives, emprant-les per exemple en aplicacions informàtiques per a ordinadors o dispositius mòbils.

Segons un estudi de la consultora McKinsey citat per la Comissió Europea, l’explotació d’aquestes dades amb finalitats comercials pot donar un fort impuls a l’economia a nivell global, mentre que un altre estudi a nivell de l’Estat Espanyol, impulsat pel govern central, va concloure que la industria que es generaria en aquest sector podria donar feina a fins a 10.000 persones i generar negoci per un valor total de nou-cents milions d’euros.

Entre els aspectes que cobreixen aquestes guies hi ha l’apartat de la llicència de les dades, on es toca l’aspecte del reconeixement mitjançant la citació de la font d’on provenen les dades, per exemple, o suggeriments de quins tipus de dades es poden fer públiques, sobre quines temàtiques i de quines maneres.

Imatge que il·lustra aquest article de l’usuari Xaf a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: