La Viquipèdia, entre les primeres en adoptar l’HTTPS

Compartir

Encara no s’ha donat a conèixer quan s’encetarà el desplegament, però sí que se sap que l’edició catalana serà una de les primeres beneficiades.

Si aquest dimarts, 16 de juny, coneixíem la novetat que la Wikimedia Foundation adoptarà l’ús del protocol HTTPS en les pàgines de la Wikipedia, avui en coneixem més detalls i una noticia que afecta de ple la versió catalana d’aquesta enciclopèdia lliure.

En primer lloc cal esmentar que si bé fins ara hem parlat de la Wikipedia, l’adopció de l’HTTPS i l’HSTS (veure article anterior) es farà també per a tota la resta de projectes de la Wikimedia Foundation, entre els quals s’hi troben els Viquitexts (llibres lliures), Wikivoyage (guies de viatge), Viquiversitat (per cursar estudis en línia), o les Viquinotícies (notícies d’actualitat redactades col·laborativament, com un article de la Viquipèdia).

El motiu de la introducció és, tal com ja us havíem explicat, millorar la seguretat tant de lectors com de redactors. El fet de llegir articles amb contingut comprometedor com podrien ser les entrades corresponents a les manifestacions de la Plaça Tiananmen des de la Xina, o algun que tracti sobre els drets dels homosexuals des d’Uganda, pot dur a les corresponents autoritats d’aquests països a perseguir-ne el redactor (si viu dins el país) i els lectors.

La introducció del protocol HTTPS busca impossibilitar la identificació del contingut que llegeixen els internautes per terceres parts i, per tant, que se’ls pugui associar amb un article “conflictiu”.

L’interès a protegir els drets i les llibertats individuals de les persones han dut la Fundació Wikimedia a querellar-se contra el govern dels Estats Units per la vigilància massiva que els seus serveis secrets (l’NSA) han dut a terme sobre les comunicacions electròniques de tot el món, i a denunciar públicament conductes com les del govern xinès, que impedeixen l’accés als llocs web protegits mitjançant connexions HTTPS i censuren directament diversos articles de la mateixa Wikipèdia, bloquejant-hi l’accés.

Segons indica Juliet Barbara, portaveu de la Fundació Wikimedia, “Aquest és un pas important en la protecció dels gairebé cinc-cents milions de persones que depenen dels projectes de Wikimedia arreu del món. Creiem que tothom hauria de poder accedir lliurement al coneixement, sense censura o vigilància, i aquesta encriptació fa la web més forta per a tots. Amb l’aplicació global de l’HTTPS, lectors i editors de Wikimedia poden prendre part més lliurement i amb seguretat en la recopilació de tot el coneixement“.

La introducció de l’HTTPS es farà gradualment, i un dels primers llocs en funcionar amb el protocol de seguretat serà, precisament, la Viquipèdia, la versió catalana de l’enciclopèdia lliure.

Les seves dimensions, més petites que les enciclopèdies de llengües amb molts milions de parlants més com l’anglès, l’alemany, el francès o el rus, juntament amb una vitalitat que sobrepassa amb escreix el nombre de parlants de la llengua (té més contingut per parlant que la majoria de la resta d’edicions), juntament amb la seva dilatada història (fou la segona edició oberta després de l’anglesa), han donat a la Viquipèdia una posició capdavantera respecte a la resta de les edicions idiomàtiques, cosa que, probablement, l’haurà fet mereixedora d’aquest honor.

De moment encara no s’han donat dates ni terminis per a l’inici de la introducció de l’HTTPS i quan podria ser-ne completat el desplegament.

Guillem Alsina
Etiquetes: