La Viquipèdia vol fomentar la participació femenina

Fotografia de l'usuari Kippelboy a la Viquipèdia sota llicència Creative Commons
Compartir

A l’enciclopèdia lliure no hi ha ni moltes redactores ni moltes protagonistes, un biaix que l’organització vol corregir.

Imatge de portada de l’usuari Kippelboy a la Viquipèdia sota llicència Creative Commons

Només un 12% de les biografies que conté la Viquipèdia (l’edició en català de l’enciclopèdia lliure Wikipedia) corresponen a dones, i s’estima que només un 15% de la comunitat viquipedista són dones.

Des de l’Amical Wikimedia, l’organització que promou la Viquipèdia i la resta dels seus projectes associats, es vol posar remei a aquest biaix d’una manera positiva, promovent un projecte col·laboratiu per ampliar el contingut sobre dones a la Viquipèdia, incrementar la participació activa de les dones a l’edició catalana de l’enciclopèdia lliure, i millorar-hi la visió de gènere.

No només es treballarà el biaix de continguts i es buscarà incrementar el nombre de redactores, sinó que, a més, també es revisaran els continguts existents per tal d’evitar biaixos en el lèxic emprat (llenguatge no sexista) i en les aparicions en portada. Cada dia, a la portada de la Viquipèdia s’hi destaca un article determinat.

Per tal de dur a terme aquesta iniciativa ha nascut el projecte Viquidones, que es materialitza en un portal en el qual s’hi expliquen els motius i els objectius d’aquest projecte, s’hi publica informació sobre projectes paral·lels en altres versions idiomàtiques de la Viquipèdia, i propostes de continguts a redactar o traduir, entre altres coses.

Entre les activitats que ja s’estan desplegant, a la Universitat Pompeu Fabra es va inaugurar ahir un grup de treball col·laboratiu per eliminar la bretxa de gènere de la Viquipèdia. El taller fou impartit per la viquipedista Ester Bonet, autora de l’article 500.000 amb l’entrada de la pintora noruega Oda Krohg. El projecte és coorganitzat per l’Amical Wikimedia, Wikimujeres, UPF igualtat i la Unitat d’Excel·lència Maria de Maeztu, DTIC-UPF, amb la col·laboració de Dones en Xarxa.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: