La Xina posa sota el punt de mira la tecnologia nord-americana

Napoleó ja ho va dir "deixeu que la Xina dormi". A la imatge (de Rene Mensen a Flickr sota llicència Creative Commons) un tradicional drac xinès
Compartir

Els serveis de Google inaccessibles i l’iPhone criticat pels mitjans de comunicació governamentals. Respon això a un pla o una estratègia?

La tecnologia de les empreses estadounidenques es troba sota el punt de mira d’una campanya governamental a la Xina, la qual sembla haver estat provocada per “l’efecte Snowden” per una banda, i la competència que empreses xineses comencen a presentar a les seves homòlogues occidentals per una altra. En aquest darrer sentit, doncs, podríem parlar de “proteccionisme” oficial xinès envers les seves empreses al seu propi país.

Els primers talls de serveis de companyies occidentals semblen haver tingut lloc a principis de juny, coincidint amb l’aniversari de la matança de la plaça Tian’anmen del 1989, i han continuat segons fonts occidentals per amagar als ciutadans xinesos les protestes que es fan a Hong Kong, un territori que gaudeix d’una sèrie de llibertats que no tenen a la resta de la Xina d’ençà que va canviar de mans de l’administració britànica a la xinesa.

En aquesta ciutat, les manifestacions de protesta de caire polític i social hi són permeses, el que facilita l’organització de moviments civils de protesta contra tota una sèrie de polítiques del govern de la República Popular. És la màxima “d’un país, dos sistemes“, implantada amb el canvi de sobirania de Hong Kong i Macau (aquesta darrera, antiga colònia portuguesa).

El tall dels serveis de Google, entre d’altres com la missatgeria instantània Line, s’han produït amb la intermitència de la visita del Secretari d’Estat nord-americà John Kerry, segons informa l’Agència Reuters, moment en el qual l’accés a aquests serveis va quedar restablert.

La mateixa agència de notícies es fa ressó dels atacs dels mitjans de comunicació xinesos contra l’iPhone, amb una noticia a la televisió governamental CCTV en la qual s’hi afirmava que el smartphone d’Apple recull dades de geolocalització dels usuaris i les envia als quarters generals de la companyia de la poma als EEUU, coneguda per la seva col·laboració amb les organitzacions d’espionatge del govern nord-americà.

Seguint amb la mateixa argumentació, els reporters de la CCTV indicaven que a banda de poder conèixer en cada moment la posició dels usuaris i de poder traçar sobre un mapa els seus moviments, amb les dades recollides de tots els posseïdors d’un d’aquests telèfons, Apple podia mapejar l’estat econòmic de tot un país o regió i, fins i tot, suposar un risc per a la seguretat nacional.

L’excusa oficial per a aquestes acusacions és donar una resposta a les afirmacions nord-americanes de que hackers al servei del govern xinès espien continuament tant les entitats governamentals com la industria tecnològica nord-americanes, per tal de robar-los secrets estratègics i comercials.

A més de les revelacions del cas Snowden, es dóna la circunstància que la Xina disposa ara d’empreses capaces de fer-li la competència a les principals marques europees i nord-americanes al país, com ara Xiaomi, i és possible que el govern d’aquell país estigui dirigint una campanya per fomentar el consum dels productes natius enfront dels importats.

Recordem que la Xina és un mercat amb un potencial que encara no ha estat explotat del tot, i que va creixent conforme augmenta la renta per càpita dels seus ciutadans i les ciutats guanyen pes enfront del camp. El tradicional aillacionisme xinès ja queda molt enrere, i abans de llançar-se a conquerir comercialment el món que hi ha allà fora, és probable que els dirigents polítics xinesos vulguin que els productes del país siguin més valorats a casa.

A fi de comptes, és aquest potencial mercat el que es troba en joc, en una cursa que enfronta els de casa amb els de fora.

Napoleó ja ho va dir: “deixeu que la Xina dormi”. A la imatge que il·lustra aquest article (de Rene Mensen a Flickr sota llicència Creative Commons) un tradicional drac xinès

Guillem Alsina
Etiquetes: