L’Ajuntament de Girona respon sobre Gowex

Imatge de Joan Campderrós-i-Canas a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Girona és l’única ciutat del Principat que té una xarxa de Wi-Fi pública operada per Gowex el contracte amb la qual acaba, precisament, aquest proper dilluns dia 14.

A petició del grup del Partit Popular a l’Ajuntament, el consistori gironí ha fet públic un comunicat en el qual s’hi expliquen les condicions del contracte que vinculen la ciutat amb l’empresa Gowex, de la qual la setmana passada en coneixíem l’escàndol financer sobre les mentides sistemàtiques en els seus resultats.

El contracte entre Girona i Gowex, signat el 15 de juliol de 2011 per un periode de tres anys prorrogables, inclou un pagament de 55.000 euros anuals que, sorprenentment, no és el consistori gironí qui el fa a Gowex, si no a l’inrevés; en un servei en el qual els models de negoci basats en publicitat i serveis premium com és el de les connexions Wi-Fi públiques, que ha demostrat que els beneficis són escassos i la majoria dels ingressos procedeixen de les subvencions públiques en ares de l’interès general, no deixa de sobtar que sigui l’empresa concessionària la que pagui a l’èns públic.

Segons el mateix comunicat, aquests 55.000 euros han estat abonats cada any sens falta per Gowex, i potser la clau del perquè és aquesta empresa qui paga a l’Ajuntament és la titularitat de la xarxa física de punts d’accés, que fou desplegada pel mateix Ajuntament gràcies a les subvencions del Pla de Barris de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Girona i del pla Zapatero del 2010. Gowex, òbviament, s’estalviava el muntar i mantenir tota la infraestructura.

De l’ample de banda disponible, el consistori n’ha estat emprant la meitat per proveïr-se de cara als serveis que ofereix (videovigilància, control semafòric, comunicació de les estacions del servei de bicicletes públiques -Girocleta-,…), i l’altra meitat restant era d’ús públic gestionat per un operador extern. En aquest darrer cas es va decidir licitar-ho a concurs, havent-lo guanyat Gowex per ser l’única empresa (segons el comunicat) que complia totes les exigències.

Per dates, el contracte finalitza aquest proper dilluns dia 14, i l’Ajuntament gironí ja ha anunciat que, donats els fets, no el renovarà. No obstant, i donada la importància de gaudir d’una xarxa Wi-Fi pública, si que està buscant la forma de mantenir el servei en actiu fins que es convoqui un altre concurs, el que indueix a pensar que la intenció era prorrogar el contracte fins que el castell de cartes financer muntat pel President de Gowex ha caigut.

L’Ajuntament de Girona ha fet força més que Mariano Rajoy, ja que en ser preguntat sobre el Brasil-Alemanya del Mundial de Futbol i sobre Gowex per una periodista, va respondre a la primera pregunta, però es va fer el “suec” amb la segona i més important per a la ciutadania.

Es dóna la circumstància que l’Ajuntament de Perpinyà (que també disposa d’una xarxa Wi-Fi pública) no ha emès cap comunicat al respecte.

Imatge que il·lustra l’article de Joan Campderrós-i-Canas a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: