L’arresten quan transmetia una pel·lícula per Facebook… des del cinema

Imatge de Nicolas Nova a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Un equip antipirateria de la Índia avisa un cinema nord-americà de què algú està retransmetent un film d’estrena via Facebook.

Fotografia de portada de Nicolas Nova a Flickr sota llicència Creative Commons

Que es pirategin pel·lícules ja fa temps que no és cap novetat, però el que ha passat recentment en un cinema nord-americà és una història de pel·lícula, i ho dic amb el risc de ser redundant.

Aquest dijous dia 2 de juny, el cinema Muvico Rosemont de Chicago era un dels molts on s’hi feia l’estrena mundial de la producció índia A Aa (sí, el títol és aquest, en llengua Telugu). A 13.200 kilòmetres d’allà, a Hyderabad, un equip antipirateria de la productora es preparava per buscar activitat sospitosa a Internet que delatés l’activitat de possibles pirates esperant gravar el film per a posteriorment difondre’l a la xarxa.

No és estrany trobar pel·lícules d’estrena gravades amb un telèfon mòbil o una videocàmera domèstica directament a la sala de cinema, amb una qualitat no gaire bona pel que fa al vídeo ni tampoc a l’àudio. Són els anomenats screeners, metratges presos directament filmant la pantalla del cinema, amb qualitat deficient però que permeten veure els films gratuïtament hores o dies després de l’estrena sense haver d’esperar al DVD rip, el bolcat del DVD o Blu-ray a un format que es pugui descarregar.

Un pas més podria ser la retransmissió, en streaming, del film, quelcom que va intentar un jove estatunidenc no identificat, que va emprar el Live Video de Facebook per retransmetre, en temps real, la pel·lícula a través de la xarxa social creada per Mark Zuckerberg.

El que segurament no s’esperava era que des de Hyderabad, l’equip indi antipirateria en detectés l’activitat i no només eliminés l’emissió en si mateixa i els enllaços que hi conduïen, sinó que, a més, avisés els propietaris del cinema per tal que enxampessin el noi. I aquest va ser agafat in fraganti.

Segons expliquen a Torrentfreak, font original de la notícia, el noi podria no haver-se d’enfrontar a càrrecs, doncs el tros de la pel·lícula que havia aconseguit gravar en el mòbil fou esborrat pels qui el van detenir, malgrat que s’hagués pogut enfrontar a fins a tres anys de presó segons la legislació nord-americana.

En definitiva, sembla el joc dels disbarats i, fins i tot -i paradoxalment- un bon argument per a una pel·lícula… que es podria retransmetre per Facebook en streaming!

Guillem Alsina
Etiquetes: