L’escena hacker ibèrica ja té la seva història escrita

Part de la portada del llibre
Compartir

La periodista Mercè Molist publica un ebook gratuït i redistribuïble, fruit de dos anys de treball.

La història d’Internet s’entronca en la mateixa història del hacking i de la cultura hacktivista però, fins ara, faltava qui posés negre sobre blanc una part d’aquesta història, la qual va més enllà de Silicon Valley i s’endinsa particularment en l’escena ibèrica.

I qui millor que algú que ha dedicat bona part de la seva vida professional a relacionar-se i escriure sobre una comunitat que ha estat massa malinterpretada, incompresa i, fins i tot, manipulada, com és la Mercè Molist, una periodista que ha escrit en destacats mitjans de comunicació sobre el hacking i aquells que el practiquen?.

Perquè si avui moltes persones identifiquen la paraula hacker com a sinònim de delinqüent-bandarra-juvenil, és gràcies a l’equívoc propiciat per molts mitjans de comunicació que no empren adequadament aquesta paraula, usant-la en comptes de cracker o cibercriminal.

Perquè, per definició, hacker és una persona que gaudeix d’uns amplis coneixements en matèria de tecnologies i, específicament, de programació, sistemes operatius i seguretat informàtica, coneixements que pot fer servir per al bé o per al mal.

La seva filosofia, resumida en la frase “la informació vol ser lliure” ha donat lloc a moviments que han portat fins a iniciatives com el WikiLeaks dels nostres dies, o personatges tan famosos com el cèlebre Kevin Mitnick, considerat un cibercriminal en els seus inicis i actualment un prestigiós consultor en seguretat informàtica.

Però, més enllà d’aquesta escena internacional, també hi ha vida fora de l’àmbit anglosaxó i, més concretament, en l’àmbit de la Península Ibèrica.

És el que desgrana, analitza i explica la Mercè Molist en el seu llibre electrònic (ebook) Hackstory.es . La historia nunca contada del underground hacker en la Península Ibérica (només disponible en castellà), que es pot descarregar gratuïtament des del seu lloc web i redistribuir amb total llibertat. Com no podia ser d’altra manera tractant-se d’un llibre sobre una comunitat que busca, sobretot, la llibertat de la informació, que aquesta flueixi.

La publicació del llibre es produeix després d’una campanya de crowdfunding per finançar el projecte i dos anys de treball, en els quals Molist ha creat l’enciclopèdia sobre hacking hispà en format Wiki en què es basa el llibre.

Coneixent Molist personalment i sabent la seriositat i meticulositat del seu treball, a més del profund coneixement que té de la comunitat i escena hacker, em permeto la llibertat de recomanar la lectura d’aquest llibre a totes aquelles persones que estiguin interessades per la filosofia del hacking i la seva evolució històrica a la Península Ibèrica.

Guillem Alsina
Etiquetes: