LibreOffice arribarà a la web i a Android

Fotografia de Jesús Corrius a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

Es desconeixen els detalls de funcionament i les funcionalitats que permetran les dues versions de la suite ofimàtica lliure per a sistemes d’escriptori.

Malgrat ser un competidor per a l’Office de Microsoft, a LibreOffice encara li manquen dues coses: en primer lloc, una versió en línia executable des de qualsevol navegador web tal i com la companyia de Redmond ja té amb Office Online i, en segon, una app per a dispositius mòbils.

De fet, fa temps que hi ha solucions que busquen apropar aquestes formes d’ús als entusiastes de la suite ofimàtica lliure, com rollApp per al seu ús en el núvol, i LibreOffice Viewer com a visualitzador (que no editor) de documents en smartphones i tablets equipats amb Android.

Ara li toca el torn a The Document Foundation, que ja feia temps que treballava en les dues opcions, de fer-ho oficial, cosa que ha anunciat a través del seu blog.

Per a aquesta aventura, LibreOffice comptarà amb la participació d’IceWarp , companyia productora d’un conegut servidor de correu electrònic i eina de col·laboració, i de Collabora, una empresa que ofereix, entre altres productes, una versió de la suite ofimàtica lliure amb eines i suport per al seu ús en el món corporatiu.

De moment no es coneixen més detalls de com serà i en quines condicions s’oferirà LibreOffice Online, la versió en el núvol que es troba en desenvolupament des del 2011. Sorgeixen al respecte qüestions com, per exemple, si hi haurà un únic “servidor oficial” de LibreOffice Online, o si el programari es publicarà per a què qualsevol ISP o proveïdor de servei pugui muntar la seva pròpia suite en línia.

Igualment, tampoc han estat revelades les funcionalitats que tindrà LibreOffice per a Android. Aquestes i altres qüestions s’aniran coneixent a mesura que el desenvolupament vagi progressant, al llarg dels propers mesos.

Un punt que sí que queda clar és que els usuaris d’Android tindran, per fi, suport per editar documents en format OpenDocument, cosa que fins ara amb prou feines podien realitzar.

Imatge de portada de Jesús Corrius a Flickr sota llicència Creative Commons

Guillem Alsina
Etiquetes: