Lligar per internet, però amb precaucions

Imatge gentilesa de Kaspersky Lab
Compartir

La nostra identitat digital es pot veure suplantada mercès a les dades personals que deixem en els llocs de cites i amistats.

El recent cas de l’atac al lloc web Ashley Madison, mercès al qual els cibercriminals han aconseguit fer-se amb nombroses dades personals dels seus usuaris, exemplifica un dels molts perills que aguaiten a internet i, més concretament, en aquells llocs web i aplicacions que permeten conèixer gent i buscar relacions de tota mena.

És, però, només un dels múltiples perills en els quals podem caure si no gestionem correctament la nostra presència a la xarxa de xarxes, que podem evitar si seguim una política adequada.

Per ajudar-nos en aquest camí, la productora russa de solucions de seguretat Kaspersky Lab ens dóna una sèrie de consells sobre com enfrontar-nos als reptes per a la nostra seguretat que suposen els llocs web i les apps de cites.

En primer lloc, hem de ser molt conscients del que compartim, i no només al lloc web de cites, si no en tota la nostra presència a internet, en totes les nostres xarxes socials. Hem de pensar que si algú ens veu en un lloc web de cerca de parella i, amb les dades que en pot treure, ens localitza en una altra xarxa social (com, per exemple, Facebook, Google+ o LinkedIn), les dades que tinguem en aquesta darrera seran el nostre taló d’Aquil·les.

Per això cal anar sempre amb molt de compte amb el que posem a les xarxes socials en les quals gaudim de presència. Òbviament no cal ni esmentar que ens oblidem de donar el nostre telèfon i adreça, i recomanar que no fem check-ins en el mateix moment que posem els peus en un lloc, ja que amb això ens podran localitzar molt fàcilment.

Compte igualment amb les apps que permeten conèixer gent que es troba al nostre voltant geogràfic mitjançant la geolocalització, ja que revelen la nostra posició de manera prou precisa com per a què ens pugui trobar algú amb males intencions.

Mesura també la informació que estàs donant directament de tu mateix. És lògic que en aquestes aplicacions, els usuaris es facin moltes preguntes per a conèixer-se (com funcionarien, si no?), però abans de respondre, per exemple, sobre la data del teu aniversari, hauries de pensar si aquesta informació pot conduir a què la persona que formula aquesta qüestió pot arribar a esbrinar, gràcies a la resposta, el teu PIN de les targes de crèdit, per exemple.

Qualsevol cosa que ens enviin, ja sigui des de la mateixa web o a través del correu electrònic o altre mitjà digital, haurà de ser escanejat contra virus i patogens informàtics. Una fotografia pot contenir codi executable que instal·li una porta del darrere al nostre sistema que un atacant pugui aprofitar per robar-nos informació i, amb aquesta, fins i tot els nostres diners.

Als consells de Kasperky jo hi afegiria un darrer, de collita pròpia, també de caire general, i lligat amb el que ha passat amb Ashley Madison: quan empris un servei web de pagament, usa una tarja de crèdit de les anomenades “de prepagament”, és a dir, aquelles que carregues amb una determinada quantitat de diners (la justa i necessària per pagar el servei) i no se’n pot gastar més del que hi ha carregat.

D’aquesta manera, si algun cibercriminal intercepta el número de la tarja i el PIN, no podrà treure’n res. Sempre i quan només la carreguis quan sigui estrictament necessari. En aquest sentit, recomano tenir una tarja exclusivament dedicada a les operacions en línia a través d’Internet.

Imatge de portada gentilesa de Kaspersky Lab

Guillem Alsina
Etiquetes: