L’últim ‘selfie’

Fotografia d'Anthony Quintano a Flickr sota llicència Creative Commons
Compartir

L’Índia i Rússia tenen el dubtós honor d’encapçalar el rànquing de morts provocades directament per fer-se un selfie en condicions perilloses. L’Estat Espanyol ocupa el quart lloc en aquesta curiosa llista.

Imatge de portada: un selfie imprudent. Fotografia d’Anthony Quintano a Flickr sota llicència Creative Commons

Fer-se un selfie (autofoto) és tan comú que el mot ja ha entrat, per dret propi, en alguns diccionaris (encara no al de l’IEC, però). La paraula deriva de l’anglès, concretament de l’expressió emprada per indicar que hom es fa una fotografia a ell mateix, self-taken photography.

A la seva popularització com a modalitat de fotografia amb dret propi hi han ajudat els telèfons mòbils intel·ligents, gràcies a la inclusió en aquests ginys d’una càmera a la part davantera, concebuda inicialment per facilitar videotrucades i videoconferències.

El selfie, però, no és precisament tan nou, si no que les eines modernes n’han facilitat la proliferació i popularització. El primer selfie documentat data del 1839.

Socialment, el selfie presenta dos problemes (i potser algun més que ara no em ve al cap i tot): en primer lloc quan te’l fas, caus en el perill d’abstreure’t en excés d’allò que t’envolta, i en segon que molts éssers humans teòricament intel·ligents, tenen unes temptacions irresistibles de fer-se’n en llocs i/o amb actituds de perill. I, si combinem ambdós factors, el selfie es pot convertir en la darrera cosa que hom faci.

Probablement, aquesta combinació de factors és el que els va succeïr a totes i cadascuna de les 49 persones que des del 2014 han mort tot fent-se una autofoto, segons un curiós estudi dut a terme per Priceonomics.

El trist rànquing ve encapçalat per l’Índia, amb un total de dinou morts, seguida a molta distància per Rússia (set) i els Estats Units, amb cinc decessos.

Ja fóra de les posicions de pòdium, el quart lloc l’ocupa l’Estat Espanyol, amb quatre víctimes “per selfie“. Sorprèn que un país tan poblat com la Xina, homologable a l’Índia tant pel que fa al nombre de població com a la penetració de les noves tecnologies entre els seus ciutadans, ocupa el tretzè lloc amb tan sols un accident fatal, empatat amb altres països com el Pakistan, Itàlia o Mèxic.

De les causes d’aquests decessos, la principal és la caiguda des d’alçades amb setze casos, seguida d’ofegar-se amb catorze i, ja a molta distància, ser embestit per un tren (vuit) o ser víctima d’un tret (quatre).

Consells per fer-se un selfie “segur”

Semblarà una tonteria haver de dedicar uns paràgrafs a explicar com prendre precaucions per a què l’autofoto no sigui la darrera cosa que hom faci a la seva vida abans de traspassar, però a moltes persones els podria ser fàcil deixar-se endur pel moment i cometre un error tan greu que els comportés la mort.

En primer lloc, no cal cometre estupideses; fer-se un selfie al capdamunt d’un cingle queda tan bé a uns metres de la vora de l’espadat com just a la vora, i és molt més segur en el primer cas, mantenint les distàncies. L’angle de la càmera pot ajudar a fer creure que estem molt més a prop de la vora del que sembla, però no ens deixem endur per l’emoció del moment.

Igualment, i aquest és el segon consell, no ens deixem abstreure del nostre entorn. Al nostre voltant poden haver-hi coses molt comunes i totalment normals que, si ens despistem, es poden convertir en perills importants. Compte, doncs, amb el que poden ser fotos fetes en entorns quotidians, vigilem el nostre entorn i no només que “quedem bé” a la imatge.

Guillem Alsina
Etiquetes: