Més de la meitat dels usuaris s’equivoca sobre les Wi-Fi públiques

Compartir

Et connectes a la Wi-Fi del bar on vas a fer el cafè? A la de la biblioteca? Amb plena confiança? Doncs vigila, són els objectius més fàcils per als cibercriminals.

Un recent estudi dut a terme per la companyia de seguretat Symantec a través de la seva marca Norton, revela que 8 de cada 10 internautes han compartit informació personal a través de xarxes públiques, com les que es troben en bars i cafeteries, o altres infraestructures.

Aquestes dades van des de contrasenyes del correu electrònic i les xarxes socials, fins a les dades d’accés al nostre compte bancari.

Si bé en el darrer cas tothom entén que el problema pot ser greu, ja que obre la porta a què cibercriminals ens buidin els comptes corrents i llibretes d’estalvi, potser els possibles danys no es veuen tan clars en el cas del robatori de les dades d’accés a les xarxes socials, malgrat que els perills que impliquen poden ser iguals o, fins i tot, més grans.

El robatori d’identitat que es pot produir gràcies a això, permet que els cibercriminals facin qualsevol cosa en el nostre nom, incloent-hi l’atac a altres comptes d’amics i coneguts, i això pot acabar incorrent en responsabilitats civils subsidiàries.

Una dada alarmant de l’estudi (que s’ha dut a terme enquestant 9.000 internautes de 9 països diferents) és que el 65% d’aquests no sap distingir una Wi-Fi pública segura d’una que no ho és, i el 57% assumeix per defecte que les Wi-Fi públiques són segures… sense saber què hi ha al darrere.

Un cibercriminal ho té molt fàcil per capturar les dades procedents dels usuaris de xarxes insegures i, fins i tot, pot simular una xarxa pública com ja va demostrar Avast aquest passat Mobile World Congress.

Simulant una Wi-Fi pública, el cibercriminal aconsegueix que l’usuari que s’hi connecti li permeti un accés franc a totes les seves dades.

A això li hem d’afegir que un alt percentatge de les aplicacions no té cura de la seguretat de les dades que gestionen; segons l’estudi de Norton, fins a un 23% de les apps d’Android no encripta les dades sensibles que envia.

Què podem fer davant d’això? En primer lloc, evitar el màxim possible les Wi-Fi públiques i, si no hi ha altre remei pel motiu que sigui, emprar un programari de VPN (Xarxa Privada Virtual, per les seves sigles en anglès) que encripti la nostra connexió, de manera que establim un túnel segur pel qual passin les dades.

També recomanem preguntar al taulell pel nom de la xarxa del local, ja que algú que simuli un punt d’accés públic, podria fàcilment enganyar-nos.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)
Etiquetes: