Mozilla, en favor de l’encriptació

Compartir

La Fundació Mozilla ha començat una campanya per protegir el dret a l’ús de tecnologies d’encriptació i donar-les a conèixer.

En l’entrada del blog de Mozilla on explica la campanya que la Fundació ha encetat per fer pedagogia de l’encriptació i lluitar per protegir el dret a emprar-la, Mark Surman (Director Executiu de la Fundació Mozilla) n’enumera alguns dels avantatges: protegeix el nostre correu electrònic (i, per tant, la nostra intimitat i la privacitat), les nostres dades mèdiques, la seguretat dels comptes bancaris quan treballem en línia, protegeix a periodistes i les seves fonts en afers delicats i, en la mateixa línia, als activistes en pro dels drets humans que treballen en països i regions sotmesos a governs dictatorials.

Però tot això està en perill per l’acció de governs i agències d’intel·ligència/policials arreu del món. I compte, aquest no és un d’aquells casos en què hi ha “bons i dolents”, no és una decisió que s’hagi de prendre jugant-s’ho tot a blanc o negre, hi ha una àmplia gamma de matisos de gris pel mig.

I és que l’argumentació d’aquests governs i agències d’intel·ligència, s’hi estigui a favor amb la conclusió que és poder trencar els sistemes d’encriptació o no, és ben certa: l’encriptació també serveix als interessos de terroristes i altres malfactors, els ajuda a coordinar-se per tal de cometre atemptats i altres crims, i els protegeix de les investigacions policials.

El problema, com altres vegades, no és tant sobre les eines que poden estar en mans dels vigilants, si no què poden acabar fent aquests amb elles.

I és que, per exemple, eines de desencriptació en mans de governs com el xinès, el nord-coreà, l’ISIL, o el règim sirià, podrien provocar una allau de detencions, execucions sumàries, desaparicions o altres conseqüències per a persones que treballen en aquests països o regions per tal de garantir els drets dels seus conciutadans.

Per no esmentar el que en poden fer agències com la CIA, la NSA, l’FSB o les intel·ligències d’altres països.

Si célebre és el cas de les vendes d’avions que se’n va endur Boeing a diversos països de l’orien mitjà per davant d’Airbus gràcies a l’espionatge nord-americà, el poder d’aquests per trencar les claus d’encriptació deixaria al descobert qualsevol comunicació corporativa d’empreses d’altres països, sense haver d’esmentar que l’encriptació emprada pels usuaris finals quedaria encara més exposada.

I, malgrat tot el que he explicat, hem de ser conscients del mal ús que se’n pot derivar de les tecnologies d’encriptació. L’equidistància, optar per un punt mig i equilibrat que satisfaci a tothom és impossible, però com també ho és posicionar-se en qualsevol dels extrems.

No hi ha, senzillament, cap posició correcta.

Per a Mozilla, “l’encriptació no és un luxe, és una necessitat“, i després de posicionar-se a favor de la integritat dels algoritmes criptogràfics i en contra de l’ús de les eines per trencar-los, ha decidit esdevenir actor actiu en el tema.

És per això que la Fundació Mozilla ha llançat la iniciativa Let’s Encrypt, una nova autoritat de certificació independent, en línia i totalment automatitzada, que emet certificats per a llocs web.

Per dur a terme aquesta iniciativa, Mozilla ha comptat amb la col·laboració de l’Electronic Frontier Foundation (EFF), Cisco i Akamai.

També ha encetat una campanya d’educació que, sota el títol Mozilla Encrypt, ha començat a publicar continguts que expliquen tant els avantatges com les maneres d’usar les tecnologies d’encriptació en els nostres dispositius.

Guillem Alsina
Etiquetes: